*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Wetenschappers ontdekken een nieuw verband tussen endocannabinoïden en lichaamsbeweging om depressie te behandelen

0

Oefening helpt je fit te blijven. Verschillende onderzoeken suggereren ook dat fysieke activiteit de mentale gezondheid verbetert.

Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise, kan de link tussen lichaamsbeweging en het endocannabinoïdesysteem de sleutel zijn om te begrijpen hoe sporten helpt om de stemming van mensen met een depressie te verbeteren.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Iowa State University (ISU), de University of Wisconsin-Madison, Medical College of Wisconsin en William S. Middleton Memorial Veterans Hospital.

Wat is het endocannabinoïdesysteem?

Hoewel experts hebben vastgesteld dat fysieke activiteit je humeur helpt verbeteren, moeten ze nog steeds volledig begrijpen hoe en waarom lichaamsbeweging ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen.
Jacob Meyer, assistent-professor kinesiologie aan ISU, zegt dat het antwoord te vinden is in het endocannabinoïdesysteem (ECS).

Het ECS bestaat uit natuurlijk voorkomende cannabinoïde moleculen en hun receptoren. Het activeren van deze receptoren lijkt de verbindingen in de hersenen te versterken, wat mogelijk van invloed is op pijn en depressie.

Begin jaren negentig identificeerden wetenschappers die tetrahydrocannabinol (THC), een populaire cannabinoïde, voor het eerst het endocannabinoïdesysteem identificeerden als ‘een complex celsignaleringssysteem’. THC is een stof die voorkomt in cannabis.

De ECS helpt bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties en -processen, zoals eetlust, geheugen, stemming, voortplanting en vruchtbaarheid en slaap. Zelfs als je geen cannabis gebruikt, blijft de ECS actief in je lichaam.

De ECS, lichaamsbeweging en depressie

Voor hun studie maten de onderzoekers de endocannabinoïdeniveaus van vrijwilligers, evenals de veranderingen in hun humeur voor en na trainingssessies met verschillende intensiteitsniveaus.

De onderzoekers vonden een significante boost in de endocannabinoïdeniveaus en stemmingsverbeteringen nadat de deelnemers hun voorgeschreven training met matige intensiteit hadden beëindigd.

Meyer suggereerde dat het begrijpen van het verband tussen endocannabinoïde niveaus, stemming en lichaamsbeweging de sleutel kan zijn voor het ontwikkelen van natuurlijke behandelingsopties voor depressie. Hij zei ook dat als onderzoekers weten hoe lichaamsbeweging het ECS beïnvloedt, ze onderzoekers kunnen helpen bij het ontwerpen van ‘optimale bewegingsinterventies’.

De implicaties van deze studie zijn belangrijk, vooral voor diegenen die op zoek zijn naar natuurlijke alternatieven voor conventionele medicijnen. Moderne geneesmiddelen zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), die veel gebruikte antidepressiva zijn, staan ​​erom bekend verschillende bijwerkingen te veroorzaken, zoals agitatie, spijsverteringsproblemen, misselijkheid en rusteloosheid.

Gewenste en voorgeschreven oefening

Bij het onderzoeken van gegevens van 17 vrouwen met depressie, ontdekten de onderzoekers ook dat trainingsintensiteit de endocannabinoïdeniveaus kon veranderen.

Elke deelnemer voltooide twee oefensessies van 30 minuten op een hometrainer. De eerste sessie had een voorgeschreven, gematigde intensiteit, terwijl de tweede sessie de eigen intensiteit van de deelnemers volgde.

Hoewel beide sessies de gemoedstoestand verbeterden, vonden de onderzoekers alleen een toename van de endocannabinoïdeniveaus voor oefeningen met matige intensiteit. Ze merkten op dat er geen verschil was voor de oefensessie met de gewenste intensiteit.

Deze bevinding was verrassend. Meyer legde uit dat de verschillen te wijten kunnen zijn aan variatie in de voorkeurssessie. Sommige vrijwilligers bleven consequent op een lichtere intensiteit, anderen voltooiden intervallen.

Het is mogelijk dat de variatie, vanwege de kleine steekproefomvang, de relatie tussen de gewenste intensiteit en verandering in endocannabinoïden heeft verdoezeld.

Deze resultaten komen daarentegen overeen met de bevindingen van een eerdere studie van Meyer en zijn collega’s, waar ze het effect van lichaamsbeweging op hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF) -niveaus beoordeelden.

BDNF is een eiwit dat de groei en overleving van neuronen reguleert. Mensen met een depressie hebben meestal een laag BDNF-gehalte.

Meyer en zijn team ontdekten dat vrouwen met een depressie die een trainingssessie kregen voorgeschreven die qua intensiteit vergelijkbaar was met hun favoriete training, hogere BDNF-waarden hadden na het sporten.

‘Als iemand anders de oefening voorschrijft, kan dit zowel bij de psychologische als bij de biologische reactie op lichaamsbeweging betrokken zijn’, zei Meyer.

De langdurige effecten van lichaamsbeweging op de stemming

Een ander interessant ding dat de onderzoekers ontdekten, was dat het ECS waarschijnlijk iets te maken heeft met de stemmingsverbeterende voordelen van voorgeschreven oefeningen.

Na elke oefensessie verzamelden wetenschappers bloedmonsters voor analyse. Ze maten ook de stemming en angst van de vrijwilligers 10 minuten en 30 minuten na de training.

Fluctuaties in endocannabinoïden waren gekoppeld aan de verbetering van de stemming die de deelnemers 30 minuten na de matige training ervoeren.

Op basis van de algemene resultaten concludeerden Meyer en zijn team dat het effect van voorgeschreven training met matige intensiteit op de stemming onmiddellijk optreedt en langdurig en relatief lang aanhoudt. De gemoedstoestand van de vrijwilligers verbeterde na de trainingssessie die de voorkeur had, ook al veranderde dit niet hun endocannabinoïdeniveaus.

Als u een depressie heeft, probeer dan lichaamsbeweging op te nemen in uw normale routine om uw humeur en algehele gezondheid te verbeteren.

Bronnen:

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close