*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Wat is het geheim van mensen die niet veel zweten?

0

Als de zomer ooit doorbreekt, en laten we hopen dat dit snel gebeurt, dan mogen velen zich verwachten aan okselvijvers en een bezweet voorhoofd. Al hoeft het voor zij die snel transpireren niet eens superwarm te worden voor gênante situaties als een penetrante lijfgeur en klamme handjes. Anderen hebben er dan weer nauwelijks last van, wat is hun geheim?

Dermatologe aan de universiteit van Michigan Laure Rittié legt uit of je iets aan overmatig zweten kan doen.

Waarom zweet je?
Je begint te zweten voor je het echt te warm krijgt. Het doel van transpiratie is immers het regelen van je lichaamstemperatuur. Je lichaam reageert redelijk snel, ook al gaat het om een subtiele veranderingen. We transpireren voor we het oncomfortabel warm krijgen. Dat klamme gevoel voor je het echt te warm krijgt, kan irritant zijn, maar het is dus compleet normaal.

1. Genen of omgeving?
Of je een zweterig persoon bent, hangt van veel dingen af die je niet kan controleren. Je jeugd speelt daar een erg belangrijke rol in. Er is een verklaring waarom sommigen meer zweten dan anderen: iedereen werd geboren met ongeveer evenveel zweetklieren, maar die ontwikkelen zich voornamelijk in de eerste twee levensjaren. Niet alle zweetklieren produceren zweet. Dus sommige mensen die in een warm klimaat opgroeien, hebben actievere zweetklieren dan wie in een koud klimaat opgroeit of vaak in kamers met airconditioner vertoeft. Omdat er geen genetische factoren in het spel zijn, hangt je zweetgedrag vooral af van de omgeving in je jonge jaren.

2. Airconditioning
Als je gewoon bent aan temperaturen als 30 graden, dan gaat je lichaam reageren door te beginnen zweten op 28 graden. Dit verklaart waarom je het warm hebt in de lente bij 22 graden, maar dezelfde temperatuur koud aanvoelt in de herfst. Het lichaam is op het einde van de zomer ‘getraind’, maar in de lente dus nog nietl. Als je dus in de zomer van het ene gebouw met airconditioning naar het andere gaat, is dat niet goed voor de zweetproductie. Het is beter om de airco af te zetten, want zo kan je je lichaam trainen om regelmatiger en gecontroleerder te zweten.

3. IJspack of water drinken?
Als je minder wil zweten, kun je waarschijnlijk beter met koud water aan de slag dan met een ijspack. Je lichaam reageert namelijk niet op een buitentemperatuur, maar een interne temperatuur. IJs tegen je hoofd houden, kan verfrissing bieden omdat het de huid afkoelt, en dus ook het bloed dat door ons hele lichaam stroomt. Dit kan tijdelijk een beter gevoel geven, maar het gaat nog steeds om een klein gebied. IJsblokjes zijn dus zeker niet de meest efficiënte manier. De interne lichaamstemperatuur, en niet de temperatuur van de buitenlucht heeft invloed op de transpiratie. Je moet dus intern afkoelen en dat doe je beter door koud water te drinken. Dit passeert dan langs de slokdarm naar je maag. Waar het water een veel grotere hoeveelheid bloed kan afkoelen.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close