*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Waarom de meeste dieten en maaltijdvervangers super ongezond zijn

0

Gezondheid en afvallen is hot

Gezondheid en afvallen, je hoort er steeds meer mensen over. Iedereen heeft wel mensen in de directe omgeving die bezig zijn met het kwijtraken van de nodige kilo’s. Een groot deel van de mensen grijpt naar maaltijdvervangers als shakes en repen terwijl een ander deel zomaar wat doet. De ervaring is dat veel mensen Google gebruiken om ideeën te verzamelen over de beste manier van afvallen en dan dingen gaan combineren of het totaal verkeerd aanpakken. Lijnen op een verkeerde manier lijkt onschuldig maar heeft meer negatieve effecten dan je in eerste instantie zou denken.

Vitamines in voeding

Het verhaal over afvallen en gezondheid start met een stukje over de kwaliteit van onze voeding. Er wordt veel gezegd en gediscussieerd over onze voeding. Groente en fruit zijn gezond voor je maar er zit toch een kant aan waar niet heel veel mensen van op de hoogte zijn. Als je gaat kijken naar de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze groente en fruit en dat gaat vergelijken met 40 jaar geleden dan blijkt dat er hier vandaag de dag veel minder van in zit dan vroeger. Dat is ook wel logisch eigenlijk. Vroeger werd groente en fruit op natuurlijke wijze verbouwd. Het groeide op de manier zoals het van nature hoort. Hiermee bedoel ik dat de groente op een bodem stond waar voldoende en de juiste voeding in zat, het groeiproces verliep normaal en werd niet ‘opgejaagd’ zoals tegenwoordig het geval is. Zo zijn er nog wel wat voorbeelden te verzinnen. Je kan je voorstellen als groente en fruit gewoon groeit op de manier zoals het al vanaf het begin der tijden groeit dat alle processen die daarbij komen kijken daar optimaal op ingespeeld zijn. Het kan op de meest optimale manier volwassen worden en zal daardoor dus ook veel vitaminen bevatten.

Als je het voorgaande vergelijkt met de manier waarop tegenwoordig groente en fruit wordt verbouwd dan gaan je al snel wat dingen opvallen. De technieken om planten sneller te laten groeien en dus sneller te oogsten verbeteren continue. Daarmee gepaard gaande is het belangrijk dat de producten er goed uit zien. Kijk naar de supermarkt waar je komkommers ziet liggen die allemaal zo’n beetje even dik, lang en groen zijn. 40 jaar geleden was dit heel anders. Laten we komkommers eens als voorbeeld nemen. Komkommers worden in kassen geteeld en groeien vaak op een bedje van iets wat eruit ziet als glaswol. Daarbij worden alle technieken en voedingsstoffen gebruikt om de planten zo snel mogelijk op te laten groeien. Hoe sneller hoe beter. Dat lijkt mooi en positief maar je kan het je wel voorstellen dat daarbij niet alle processen in hetzelfde tempo mee gaan. Het proces van het ontwikkelen van onder andere vitamines blijft achter. Het gevolg van deze moderne wijze van groente en fruit verbouwen is goed voor het oog maar niet voor de smaak en gezondheid.

Iets om over na te denken
Een mooi voorbeeld wat ik vaak aanhaal bij mensen gaat over bananen. Ik geef alleen het voorbeeld en geef jullie daarmee iets om over na te denken 😉

Bananen worden geplukt ver bij ons Nederlandje vandaan. Ze worden verzameld en later vervoerd met de vrachtwagen naar de haven. In de haven liggen de trossen bananen ook nog wel even voordat ze verder op transport gaan. Na enige tijd gaan de bananen de boot in en zijn dan lange tijd onderweg naar bijvoorbeeld Nederland. Dat kan weken duren. Eenmaal aangekomen in Nederland worden ze uitgeladen. Op een gegeven moment komen ze bij de supermarkt terecht. Op dat moment zijn ze geel of soms zelfs nog een beetje groen. Je koopt de bananen en neemt ze mee naar huis. Je moet de bananen snel opeten anders zijn ze bruin en overrijp.

Ik zal 1 ding meegeven en dat is het feit dat ze worden geplukt op het moment dat ze nog lang niet rijp zijn…..

Nu iets om over na te denken. Denk je dat het een kwestie is van plannen dat bananen zo enorm lang onderweg zijn en precies op het juiste moment (geel) aankomen bij de supermarkt? Of denk je dat er meer achter zit?

Afvallen is vaak ongezond

Hou het bovenstaande stukje over de vitamines in voeding van tegenwoordig eens in je achterhoofd en denk dan eens na over diëten. Wat doen de meeste mensen met een dieet? Juist, ze gaan minder eten. Ze gaan dus de calorieen naar beneden brengen en daarmee ook de hoeveelheden die ze tot zich nemen. Als je weet dat mensen nu al te weinig vitamines binnenkrijgen uit groente en fruit en dan beseft dat mensen die willen afvallen ook nog eens gaan minderen met hun voeding dan is het niet moeilijk om een beeld te vormen wat er gebeurt. De tekorten die je al hebt ga je nog eens vergroten door nog minder te eten. Je verergert de situatie op dat vlak dus eigenlijk. Het gevolg is dat je, naast dat je gewoon te weinig gezonde voeding binnenkrijgt, roofbouw gaat plegen op je lichaam door te zorgen voor nog meer tekorten. Je lichaam zal daarop reageren.

Wat er gebeurt als je gaat zorgen dat de tekorten nog groter worden is dat je lichaam gaat denken dat er een ‘crisis situatie’ is. Als je daarna weer normaal gaat eten zal je lichaam een voorraadje gaan aanleggen voor het geval er in de toekomst weer een crisis komt. Je gaat dus aankomen.

Iets anders wat er gebeurt, wat op zich wel iets moois is van het lichaam, is dat je stofwisseling / vetverbranding wordt verlaagd als je lichaam denkt in een crisis situatie te zitten. Eigenlijk gaat je lichaam efficiënter werken door ervoor te zorgen dat je langer met de brandstof kan doen. Hoe langzamer de verbranding hoe langer er brandstof is. Ik denk dan altijd: Deed mijn auto dat ook maar.
Het verlagen van de stofwisseling is iets moois maar gaat ook tegen je werken. Op het moment dat je weer normaal gaat eten dan zal je de calorieen weer opschroeven. Omdat je vetverbranding echt op een laag pitje staat zullen deze calorieen niet worden verbrand en ook weer opgeslagen worden in het lichaam met het resultaat dat je weer gaat aankomen. Deze twee punten vallen vaak samen waardoor je niet alleen weer aan gaat komen na een dieet maar je wordt vaak nog zwaarder dan je was voor je aan het afvallen begon.
Je hoort vaak van mensen dat het een paar keer is gelukt om af te vallen maar dat ze daarna iedere keer dat ze opnieuw proberen meer moeite krijgen om de kilo’s eraf te krijgen. Het lijkt op een gegeven moment wel of je helemaal niet meer afvalt. Dat kan inderdaad het geval zijn. Je stofwisseling past zich wel mooi aan naar beneden maar gaat niet simpelweg weer omhoog samen met de calorieen. Dit is de reden dat afvallen tegenwoordig vaak wordt gedaan met het opnieuw afstellen van een aantal processen waaronder de stofwisseling.

Maaltijdvervangers

Over de maaltijdvervangers, dus de shakes en repen, kan ik vrij kort zijn. Deze producten bevatten vaak suiker.. Veel suiker zelfs. Er zijn onderzoeken geweest waaruit dit blijkt. Zie onder andere dit artikel. Ook bestaan deze vervangers vaak uit kunstmatige ingrediënten en vitamines. In het kort komt het erop neer dat je lichaam niet goed overweg kan met kunstmatige vitaminen en mineralen. Het tekort van vitaminen wat je al hebt en die je nog gaat vergroten door te lijnen wordt nog eens extra versterkt door supplementen met kunstmatige ingrediënten. Dat is weer een heel ander verhaal waar ik binnenkort wel op terug kom in een ander artikel.

Afvallen, eet genoeg!

Het mag onderhand duidelijk zijn. Als je wilt afvallen moet je je lichaam gaan voeden met veel en goede natuurlijke voedingsstoffen. Belangrijk als je gaat afvallen is dus dat je voldoende eet. Voldoende zaken waarin natuurlijke vitaminen en mineralen zitten, voldoende vezels etc. Kleine porties groente om maar zo min mogelijk te eten zet dus geen zoden aan de dijk. Je kan bij je maaltijden dus gewoon grote hoeveelheden eten, als het maar bestaat uit groente, sla en dat soort zaken. Je hoeft echt geen honger te hebben. Veel calorieën binnenkrijgen op die manier is alleen maar beter. Dit artikel gaat over de slechte kant van afvallen en diëten. T.z.t. volgt er nog een artikel waarin de juiste manier van afvallen ook wordt besproken.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close