*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Vleesloos betekent niet eiwitloos: hier zijn 21 plantaardige manieren om eiwitten aan uw dieet toe te voegen

0

Eiwit is een essentiële macronutriënt die overal in het lichaam wordt aangetroffen. Het is de bouwsteen van organen, spieren, huid, hormonen en bijna alles wat er in het lichaam toe doet. Om deze reden is het consumeren van hoogwaardige eiwitten belangrijk.

Veel mensen halen hun eiwitten uit vlees. Een dieet met veel rood vlees is echter in verband gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten zoals kanker. Het goede nieuws is dat er veel andere manieren zijn om eiwitten te consumeren. Hier zijn 21 plantaardige voedselsoorten die rijk zijn aan eiwitten:

Amarant
Bonen
Boekweit
edamame
Doperwten
Hennep
linzen
Nutritionele gist
Noten en notenboter
Havermout
Eiwitrijke groenten en fruit – guave, cherimoya, moerbeien, bramen, nectarines, bananen, broccoli, spinazie, asperges, artisjokken, aardappelen, zoete aardappelen en spruitjes
quinoa
zaden
seitan
Spelt en teff
Spirulina
Ontsproten graanbrood
tempeh
Geweven plantaardige eiwitten (TVP)
tofu
Wilde rijst

Deze plantaardige eiwitbronnen zijn vaak redelijk betaalbaar, waardoor u geld kunt besparen. Bovendien hebben veel van hen een veel langere houdbaarheid dan dierlijke bronnen.

Dingen om te onthouden over plantaardige eiwitten

Sommige eiwitten in voedsel zijn compleet, wat betekent dat ze alle 20-plus aminozuren bevatten die een menselijk lichaam nodig heeft. Een volledig eiwit wordt echter vaak gevonden in op dieren gebaseerde bronnen. Omdat plantaardige eiwitten de neiging hebben een of meer essentiële aminozuren te missen, moet je elke dag een breed scala aan plantaardig voedsel eten om ervoor te zorgen dat je alle aminozuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Bepaalde plantaardige eiwitbronnen, zoals bonen, peulvruchten, nachtschadegroenten, pinda’s, kikkererwten en alle granen, bevatten grote hoeveelheden lectine. Lectines zijn een soort koolhydraatbindend eiwit dat zich hecht aan celmembranen in het spijsverteringskanaal. Ze worden beschouwd als anti-voedingsstoffen en sommige soorten, zoals ricine, zijn zelfs giftig. Het goede nieuws is dat je de meeste lectine in deze voedingsmiddelen kunt vernietigen door ze te koken. Gisten, weken en kiemen van hoog-lectinevoedsel kan ook het lectinegehalte aanzienlijk verminderen, waardoor ze voor de meeste mensen veilig zijn om te eten.

Je moet ook op je hoede zijn voor het arseengehalte van sommige plantaardige eiwitbronnen, zoals wilde rijst. Arseen is een giftig sporenelement dat is geassocieerd met veel gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er veel manieren om arseen in rijst te verminderen.

Tot op zekere hoogte kan arseen worden afgewassen, omdat het in water oplosbaar is. Studies tonen aan dat het koken van rijst in overtollig water en het aftappen van het overtollige water 40 tot 60 procent van het arseengehalte kan verminderen, afhankelijk van het type rijst. Een andere manier om arseen in rijst te verminderen, is door de korrels grondig te spoelen voordat je deze kookt. Je kunt het ook 48 uur laten weken voor het koken om arseen te verminderen. Giet het water eraf en was de rijst om de acht tot 12 uur.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

De dagelijkse eiwitbehoeften verschillen van persoon tot persoon. De National Academy of Medicine suggereert dat volwassenen voor elke kilo lichaamsgewicht per dag ten minste 0,8 g eiwit moeten krijgen. Dat komt overeen met meer dan 7 g voor elke 20 pond lichaamsgewicht.

Het volgen van een eiwitrijk dieet kan uw gezondheid op veel manieren verbeteren. Het kan u helpen gewicht en buikvet te verliezen, terwijl uw spiermassa en kracht toenemen. Het kan u ook helpen uw bloeddruk te verlagen en diabetes te voorkomen.

Bronnen:

ReadyNutrition.com

HSPH.Harvard.edu

Healthline.com

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close