*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


“Vetverbrandingszone”? De beste manier om te oefenen om vet te verbranden

0

Als het gaat om afvallen, willen mensen vaak de beste manier weten om overtollige kilo’s kwijt te raken – en er is geen tekort aan rage diëten of fitnessgekte die beweren het ‘geheim’ van vetverlies te hebben. Eén theorie suggereert zelfs dat sporten met ongeveer 60% van je maximale hartslag ons lichaam in een zogenaamde “vetverbrandingszone” brengt, optimaal om af te vallen.

Maar bestaat deze ‘vetverbrandingszone’ wel?

Ten eerste is het belangrijk om iets te weten te komen over ons metabolisme. Zelfs als we de hele dag aan ons bureau zouden zitten, heeft ons lichaam nog steeds “brandstof” nodig om aan de energiebehoefte te voldoen. Deze energie komt uit koolhydraten, eiwitten, vetten en fosfaten. De snelheid waarmee we ze gebruiken en hoeveel we beschikbaar hebben, verschilt echter van persoon tot persoon. Het hangt af van een aantal factoren, zoals inname via de voeding, leeftijd, geslacht en hoe hard of vaak we sporten.

Over het algemeen vereist trainen met lagere intensiteiten – zoals langdurig wandelen of licht joggen – niet zoveel inspanning van onze spieren als bijvoorbeeld sprinten. Dit betekent dat de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft lager is, dus de energievoorziening komt voornamelijk uit vetten.

Maar naarmate de trainingsintensiteit toeneemt, kan vet niet snel genoeg worden gemetaboliseerd om aan de toegenomen energiebehoefte te voldoen. Het lichaam zal dus koolhydraten gebruiken, omdat deze sneller kunnen worden gemetaboliseerd. Dit betekent dat er inderdaad een trainingsintensiteit is waarbij vet de overheersende energiebron is.

Aan de onderkant van dit spectrum bevindt zich onze rusttoestand. Hier is het aantal calorieën dat ons lichaam nodig heeft om te functioneren aanzienlijk laag, dus het lichaam metaboliseert voornamelijk vet om te gebruiken voor energie. Dit betekent dat de potentiële “zone” voor het metaboliseren van vet tussen de rusttoestand en het niveau van trainingsintensiteit is, waarbij koolhydraten de dominante energiebron worden (in termen van procentuele bijdrage aan de energievraag).

Maar dit is een breed bereik, dat ligt tussen een rusthartslag van ongeveer 70 slagen per minuut tot ongeveer 160 slagen per minuut tijdens oefeningen met matige inspanning (zoals fietsen met een constante snelheid waarbij een gesprek voeren een uitdaging wordt), waarbij de crossover van het gebruik van vet tot koolhydraten voor energie plaatsvindt.

Het probleem met zo’n brede zone is dat de persoon die traint niet noodzakelijkerwijs zijn vermogen om vet te metaboliseren optimaliseert, omdat naarmate de trainingsintensiteit toeneemt, er een geleidelijke verandering is in de balans van vet en koolhydraten die je lichaam gebruikt voor energie.

Vetverbrandende zone

Dus hoe kunnen we weten op welk punt ons lichaam zal overschakelen van het gebruik van vet naar andere brandstoffen voor energie? Een benadering die onderzoekers volgen, is beoordelen hoeveel vet wordt gebruikt voor energie tijdens verschillende trainingsintensiteiten.

Door te meten hoeveel lucht een persoon verdrijft tijdens een inspanningstest die steeds moeilijker wordt, hebben fysiologen de relatieve bijdragen van vet en koolhydraten kunnen berekenen om aan de trainingsvraag bij verschillende intensiteiten te voldoen. De hoogste hoeveelheid verbrand vet wordt de ‘maximale vetoxidatiesnelheid’ (of MFO) genoemd en de intensiteit waarmee dit optreedt, wordt ‘FATmax’ genoemd.

Sinds deze methode voor het eerst door onderzoekers werd gebruikt, hebben studies aangetoond dat naarmate de intensiteit stijgt van ongeveer 40-70% van de maximale V02 van een persoon – wat de maximale hoeveelheid zuurstof is die een persoon tijdens het sporten kan gebruiken – de snelheid van koolhydraten en vetten worden gebruikt. De snelheid van vetverbranding begint af te nemen bij hogere intensiteiten omdat het lichaam sneller energie nodig heeft.

Er is aangetoond dat de zogenaamde “vetverbrandingszone” ergens tussen ongeveer 50-72% van iemands V02 max zit. Het vermogen om vet te verbranden is echter ook gebaseerd op genetica, met studies die aantonen dat deze vetverbrandingszone waarschijnlijk lager zal zijn bij mensen met overgewicht of obesitas – ongeveer 24-46% van hun V02 max – en hoger bij duursporters.

Een ander punt om te overwegen is hoeveel vet we daadwerkelijk verbranden tijdens het sporten (als we het uitdrukken in gram per minuut). Het antwoord is: verrassend weinig. Zelfs in studies met atleten, bij FATmax, verbrandden de deelnemers slechts gemiddeld slechts 0,5 gram vet per minuut. Dit komt neer op ongeveer 30 gram vet per uur.

Bij de gemiddelde persoon blijkt dit nog lager te zijn, variërend tussen 0,1 en 0,4 gram vet per minuut. Om het in perspectief te plaatsen, weegt een pond vet ongeveer 454 gram. Dus hoewel training in deze vetverbrandingszone helpt bij vetverlies, kan dit ook helpen verklaren waarom het bij sommige mensen langer duurt om vet te verliezen door te sporten.

Maar er zijn aanwijzingen dat het volgen van bepaalde diëten (zoals intermitterend vasten of een ketogeen, vetrijk dieet) en langere lichaamsbeweging de werkelijke hoeveelheid vet die we verbranden, kan verhogen.

Misschien is het tijd om ‘vet verbranden’ niet langer te beschouwen als een ‘zone’, maar eerder als een geïndividualiseerde ‘sweet spot’ die kan worden gebruikt om onze trainingsregimes te optimaliseren om af te vallen. Regelmatige fysieke activiteit rond deze ‘sweet spot’ (die meestal optreedt bij een laag tot matig gevoel van inspanning, bijvoorbeeld 30-60% van uw maximale inspanning, of een waargenomen inspanningsniveau van één tot vier op de tien) zal waarschijnlijk onze de efficiëntie van het lichaam bij het gebruik van vet voor energie verhogen, en vertaalt zich in een lager algemeen lichaamsvetpercentage

Bronnen:

The Conversation

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat