*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Regelmatige lichaamsbeweging heeft voordelen op lange termijn voor de immuniteit – het is belangrijk om actief te blijven

0

Mensen over de hele wereld blijven thuis als onderdeel van sociale afstandsmaatregelen om de overdracht van het nieuwe coronavirus te beperken. In sommige landen worden mensen aangemoedigd om één keer per dag te sporten.

Er bestaat echter al lang een publieke misvatting dat sommige vormen van lichaamsbeweging het immuunsysteem kunnen onderdrukken, waardoor het lichaam minder goed in staat is om met externe bedreigingen om te gaan, zoals het nieuwe coronavirus. Maar er is veel onderzoek dat aantoont dat lichaamsbeweging ons immuunsysteem ten goede komt. In feite is gebleken dat acute en chronische lichaamsbeweging van bijna elk type de manier verbetert waarop mensen op vaccins reageren.

En epidemiologische studies tonen aan dat actieve mensen significant minder infecties van de bovenste luchtwegen per jaar krijgen dan minder actieve mensen. Ons onderzoek is het erover eens dat lichaamsbeweging de immuniteit niet onderdrukt, maar het immuunsysteem kan helpen om beter te functioneren.

Op een basisniveau heeft het immuunsysteem drie belangrijke verdedigingslinies. Oefening helpt de normale functie van elk van deze te behouden.

De eerste verdedigingslinie bestaat uit fysieke barrières, zoals de huid, die voorkomt dat ziekteverwekkers zoals virussen het lichaam binnendringen. Onderzoek heeft aangetoond dat de genezing van huidwonden sneller is bij mensen die regelmatig sporten dan bij zittende mensen. Snellere wondgenezing vermindert het risico op het binnendringen van bacteriën en virussen bij mensen die actief zijn.

De tweede verdedigingslinie bestaat uit “aangeboren” (of natuurlijke) immuniteit, die voornamelijk bestaat uit cellen zoals neutrofielen en natural killer-cellen die de eerste immuuncellen zijn die reageren op infecties.

Oefening heeft een diepgaand effect op deze cellen. Tijdens een inspanning bewegen bijvoorbeeld natuurlijke killercellen in grote hoeveelheden in de bloedbaan. Na inspanning migreren deze cellen naar ontstekingsplaatsen om pathogenen en beschadigde cellen op te sporen. Dit proces kan ons immuunsysteem zelfs helpen kankercellen te detecteren.

De derde verdedigingslinie is ‘adaptieve’ (of geheugen) immuniteit, die voornamelijk bestaat uit cellen die T- en B-lymfocyten worden genoemd. Oefening heeft ook een diepgaande impact op deze cellen. Het is aangetoond dat levenslange regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om een ​​gezond aantal jonge T-lymfocyten te behouden naarmate we ouder worden, wat het immuunsysteem kan helpen pathogenen en kanker beter te identificeren naarmate we ouder worden.

Maar de afgelopen vier decennia werd gedacht dat zware, langdurige training zoals marathon- of ultramarathonlopen tijdelijk de immuunfunctie onderdrukt, wat leidt tot een ‘open raam’ waardoor het infectierisico toeneemt. We hebben onlangs gekeken naar de sterke en zwakke punten van de ‘open-raam’-theorie – en zoals we in een vorig artikel hebben besproken, is er niet veel bewijs om dit te ondersteunen.

Betere immuunfunctie

Om de immuunfunctie te testen, hebben veel studies vaccins gebruikt. Vaccins zijn een van de beste manieren om te zien hoe het immuunsysteem werkt, omdat het het gecombineerde vermogen van veel verschillende immuuncellen test om antilichamen te coördineren en te produceren. Onderzoek dat vaccins toedient na zowel langdurige inspanning als marathonlopen, toont aan dat antilichaamreacties niet worden onderdrukt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat topsporters die regelmatig trainen een hogere antilichaamrespons op vaccinatie hebben dan mensen die niet sporten.

Deskundigen hebben onlangs gedebatteerd of het immuunsysteem na het sporten op een negatieve of positieve manier kan veranderen – en of gebeurtenissen, zoals marathons, de kans op infecties kunnen vergroten. Ze concludeerden dat de weinige bevestigde infecties die zich voordoen bij mensen na zware inspanning, eerder verband houden met onvoldoende voeding, psychologische stress en onvoldoende slaap.

Oefening op zichzelf lijkt de immuniteit niet te onderdrukken. Over het algemeen is men het erover eens dat blootstelling aan massabijeenkomsten de grootste risicofactor is voor elke vorm van virale of bacteriële infectie. Met name het openbaar vervoer verhoogt het risico, waarschijnlijk door blootstelling aan drukte of door het aanraken van vervuilde oppervlakken. Vliegen over lange afstanden kan ook leiden tot slaapverstoring, wat het infectierisico vergroot.

Deze bevindingen versterken de huidige richtlijnen over sociale afstand, het minimaliseren van reizen en sporten thuis, indien mogelijk. Regelmatige aërobe training met matige intensiteit – zoals wandelen of joggen – is gunstig voor het behoud van de normale immuunfunctie. Je zou moeten proberen om ongeveer 150 minuten van dit soort oefeningen per week te doen.

Krachtiger aërobe training – zoals hardlopen of fietsen – is ook gunstig voor de immuunfunctie. Als uw bewegingsvermogen echter wordt beperkt door gezondheidsproblemen of een handicap, is meer bewegen en een bepaalde vorm van beweging beter dan niets.

Weerstandsoefening zoals gewichtheffen heeft ook duidelijke voordelen voor de gezondheid en het welzijn in het algemeen – zoals het verlichten van psychische problemen en het verminderen van het risico op chronische ziekten – en met name het behouden van kracht, evenwicht en coördinatie.

Gezien de huidige omstandigheden is het belangrijk om geïsoleerd te oefenen en een goede persoonlijke hygiëne te behouden, inclusief het grondig wassen van de handen na het sporten. Het gebruik van op alcohol gebaseerde handgels kan ook helpen virale verspreiding te voorkomen en te voorkomen dat u uw mond, ogen en neus aanraakt. Naast regelmatige lichaamsbeweging moet u ook letten op een goede nachtrust en een gezond dieet om het lichaam de beste kans te geven op het bestrijden van infecties.

Bronnen:

The Conversation

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close