*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Hardlopen: Ibuprofen-gebruik is gebruikelijk – maar veel atleten zijn zich niet bewust van de risico’s

0

Of je nu een ultra-marathonloper bent of net bent begonnen, blessures en spierpijn door hardlopen zijn onvermijdelijk. Maar in plaats van een pauze te nemen, grijpen veel hardlopers naar ibuprofen of andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) om door blessures of pijn heen te komen. Dit kan niet alleen het herstel bemoeilijken, maar veelvuldig gebruik van ontstekingsremmers kan gevaarlijk zijn. Uit ons recente onderzoek blijkt dat NSAID-gebruik wijdverbreid is onder amateurlopers, maar de meesten zijn zich niet bewust van de mogelijke risico’s.

Terwijl meer informele programma’s zoals de 4 daagse populair blijven, hebben duursportevenementen zoals marathons en ultra-marathons de afgelopen 20 jaar de deelname zien toenemen. De trainingsroutines van amateur-duursporters kunnen rigoureus zijn, met stress en pijn tot gevolg. Velen gebruiken pijnstillers om te blijven trainen. Onderzoek toont een significant gebruik van NSAID’s onder duurlopers aan, waarbij uit één onderzoek bleek dat 46% van de lopers van de London Marathon van plan was om tijdens de race een NSAID te nemen.

Toch is dit niet zonder risico. Het gebruik van NSAID’s wordt geassocieerd met bekende schade, waaronder gastro-intestinale ulcera, acuut nierletsel en een risico op cardiovasculaire gebeurtenissen, afhankelijk van hoeveel van de medicijnen worden ingenomen en hoe lang. Deze negatieve gevolgen van NSAID’s zouden verantwoordelijk zijn voor 30% van alle opnames van bijwerkingen in het ziekenhuis.

Onder de extreme fysiologische belasting van een uithoudingsvermogen op lange afstand, kunnen deze risico’s toenemen en kunnen er nieuwe ontstaan ​​in verband met fysieke stress. Verminderde doorbloeding en beweeglijkheid in het maagdarmstelsel maken maagproblemen vaak erger, zelfs zonder NSAID-gebruik. Spierbeschadiging door races kan ook het eiwit in het bloed verhogen, wat kan leiden tot acute nierschade. Dit kan worden verergerd door NSAID-gebruik.

Hyponatriëmie, een mogelijk dodelijke verlaging van het natriumgehalte als gevolg van wateroverbelasting, is een ander probleem bij duursporters. Hoewel sterfgevallen zeldzaam zijn, komt asymptomatische hyponatriëmie voor bij een op de tien marathonlopers en kan ook worden verhoogd door NSAID-gebruik.

Door de Pijn heen lopen

Hoewel er veel bekend is over het gebruik van NSAID’s door duurlopers, is er minder bekend over het gebruik ervan bij recreatieve hardlopers. We ondervroegen 806 deelnemers in Parkrun UK – dat een breed scala van de hardloopgemeenschap vertegenwoordigt – om meer te weten te komen over het gebruik in een diverse groep hardlopers. Bijna 90% van de ondervraagde hardlopers gebruikte NSAID’s, meestal in de vorm van vrij verkrijgbare ibuprofen. Ongeveer een op de acht hardlopers had een reeds bestaande reden om NSAID’s, zoals astma, te vermijden. Een derde van de hardlopers liep op marathonlengte of hoger.

Meer dan de helft van de hardlopers nam NSAID’s voor een run of race. Een op de tien nam ze mee tijdens een run en twee derde daarna. Hoe langer de run, hoe groter de kans dat ze NSAID’s voor of tijdens het gebruik zouden nemen. Halfmarathonlopers en marathonlopers gebruikten vaker NSAID’s. Maar meer zorgwekkend waren de 33% ultra-lopers (vergeleken met slechts 17,5% van de marathonlopers) die NSAID’s namen tijdens runs. Dit komt omdat deze runs al druk uitoefenen op het maagdarm- en nierstelsel.

Hardlopers met een lage kilometerstand gebruikten ibuprofen om te blijven trainen met reeds bestaande pijn, aanhoudende medische problemen of huidige blessures. Lopers op langere afstand waren echter meer geïnteresseerd in het verminderen van ontstekingen, pijn, en in vermoedelijke prestatieverbeteringen. Alle soorten gebruik mogen alleen worden gedaan als ze zich bewust zijn van het potentiële risico van veelvuldig gebruik.

Een derde van de hardlopers in ons onderzoek had vermoedelijke bijwerkingen van NSAID’s, voornamelijk brandend maagzuur en, in enkele gevallen, maagdarmbloedingen. Meer dan 40% van de hardlopers was niet op de hoogte van de cardiovasculaire, nier- of gastro-intestinale bijwerkingen.

Bijna de helft van de hardlopers gebruikte NSAID’s zonder advies van een zorgverlener. Bijna alle ondervraagden zeiden dat ze advies zouden lezen als ze dat kregen. Zelfs als deze reactie alleen het resultaat was van het invullen van de enquête, is het duidelijk dat er betere informatie beschikbaar moet komen over de risico’s van het gebruik van NSAID’s, vooral tijdens het hardlopen.

Dit gebrek aan bewustzijn in combinatie met langdurig gebruik van NSAID’s (vooral bij elke run) kan mogelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Voor marathon- en ultra-marathonlopers zijn er nog grotere specifieke risico’s. Deze lange duursituaties brengen het lichaam van hardlopers al onder extreme stress, dus langdurig gebruik van NSAID’s verhoogt het risico op levensbedreigende hypononatriëmie, gastro-intestinale bloeding en nierfalen.

Wees voorzichtig

Zoals alle medicijnen hebben NSAID’s voordelen en nadelen. Aangezien studies echter aantonen dat NSAID’s contraproductief kunnen zijn voor genezing en training, moet het gebruik ervan zorgvuldig worden overwogen door amateursporters. Iemand die af en toe een ibuprofen-tablet gebruikt voor of na hun wekelijkse run, heeft waarschijnlijk een lager risico. Het risico neemt echter toe naast langere en frequentere runs, vooral als ze alleen worden ingeschakeld door chronisch NSAID-gebruik.

Maar NSAID’s gebruiken om blessures en pijn te doorlopen om trainingsdoelen te bereiken, is contraproductief voor de gezondheidsvoordelen van hardlopen op de lange termijn. Hoog gebruik in een subset van duurlopers tijdens veeleisende training en tijdens langdurige fysiologische stress tijdens evenementen, moet absoluut worden vermeden.

Om deze cultuur te veranderen, zijn meer berichten over NSAID-veiligheid en hardlopen nodig. De Marathon van Londen adviseert hardlopers nu om NSAID’s binnen 48 uur na de race te vermijden vanwege de mogelijke gevaren. Hun beslissing kan ook andere organisaties ertoe aanzetten om dit voorbeeld te volgen

Bronnen:

The Conversation

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close