*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Gezond aankomen voor mensen met ondergewicht

0

Bij de meeste Nederlanders is “jaloers” waarschijnlijk het woord dat in ze opkomt wanneer ze horen dat iemand moeite heeft met aankomen. De meeste mensen zitten juist aan de andere kant van het spectrum en proberen gewicht te verliezen. Het is echter niet zo gemakkelijk om gezond aan te komen als je zou denken.

Aankomen of gewicht er weer bij kan net zo moeilijk zijn als het verliezen van gewicht voor de meeste mensen is. Wanneer mensen proberen aan te komen op een slimme, gezonde manier, dan gelden veel van dezelfde uitgangspunten bij het aankomen die ook gelden bij het verliezen van gewicht.

Niet iedereen moet afvallen

Niet iedereen wil of moet gewicht verliezen. Soms is het zelfs van levensbelang dat mensen weer een paar kilo aankomen. Het kan nodig zijn om aan te komen indien:

  • Je een ernstige ziekte of langdurige ziekenhuisopname hebt gehad
  • Je extreem dun bent en er beter uit wilt zien of je beter voelen
  • Je een atleet bent die extra kracht en spieren wil hebben om beter te kunnen presteren
  • Voor oudere mensen die onbedoeld gewicht hebben verloren

Gezond eten blijft belangrijk

Mensen die proberen aan te komen merken soms dat ze gewoon het eten niet meer weg krijgen. Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid op een dag eten en dus is het belangrijk dat ze ervoor zorgen dat de producten die je eetmeer calorieën bevat dan normaal voedsel.

Hoewel sommige mensen misschien denken dat dit een vrijbrief is om gewoon de hele dag pannenkoeken, Mars repen en pizza te eten is het natuurlijk wel belangrijk om gezond en verantwoord aan te komen.

Dit is niet zo gemakkelijk als mensen denken.

Calorieën tellen mee, maar voedingsstoffen ook

Wanneer je aan moet komen dan is het belangrijk je te richten op gezonde voeding. Want ook al heb je dan meer keuze als het om de dagelijkse hoeveelheid calorieën gaat, goede voeding blijft gewoon belangrijk. Gewichtstoename vereist het eten van calorierijk, maar ook voedingsstof-rijk voedsel – niet alleen voedsel met veel calorieën, vet, suiker of met alleen lege calorieën.

Het doel is om te kiezen voor voedingsmiddelen die vol zitten met vitaminen, mineralen, voedingsstoffen en calorieën, hierdoor zorg je ervoor dat elke hap die je binnenkrijgt een positieve stap is.

Gewichtstoename na een ziekte of operatie

Gewichtsverlies wordt vaak geassocieerd met ziekten of een medische ingreep aangezien deze mensen vaak een gebrek aan eetlust hebben of bepaalde symptomen hebben waardoor ze gemakkelijk afvallen. Wanneer iemand ziek is het dieet vaak ontoereikend als het om calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen gaat.

Dit zijn de voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven. Het drinken van smoothies of maaltijdvervangende drank, kiezen voor gerechten met eieren en kiezen voor onbewerkt voedsel met weinig toevoegingen is vaak het beste idee voor mensen die op de weg terug zijn. Deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijk te verteren, zitten vol met goede voedingstoffen en zijn eenvoudig te bereiden.

Zeven gezonde snacks voor gewichtstoename

Als je probeert aan te komen in plaats van gewicht te verliezen dan is het eten van gezonde snacks één van de beste manieren om dit te doen. Om ervoor te zorgen dat je die broodnodige kilo’s aankomt moet je kiezen voor eten met veel calorieën, koolhydraten, eiwitten en gezonde onverzadigde vetten.

Als je dagelijks calorieën telt dan is het belangrijk dat je meer calorieën binnenkrijgt dan is aanbevolen voor jouw lengte, gewicht etc. Tenzij er onderliggende problemen zijn zullen de meeste mensen al snel merken dat ze aankomen.

Om je een idee van te geven waar we het over hebben wanneer we praten over goede, gezonde hapjes voor gewichtstoename hebben we hier zeven snack ideeën die je kunt overwegen:

Noten en zaden

Noten zijn goede spieropbouwende snacks. Deze zitten vol met enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bevatten vaak ook een gezonde hoeveelheid eiwitten en calorieën. Voor een gemakkelijke gewichtstoename is het mogelijk om op veel verschillende productenpindakaas te proberen voor een smakelijke en toch calorierijke traktatie. Vergeet ooklijnzaad, zonnebloempitten, amandelen, pistachenoten, en andere noten en zaden niet.

Tonijn

Tonijn is al lang een favoriet van mensen die van fitness houden. Hoewel er sommige mensen zullen zijn die denken dat tonijn perfect is bij het afvallen (vanwege het lage vetgehalte van deze vis), is het zo dat omdat deze vis vol zit met eiwitten en gezonde calorieën, het een perfecte snack is voor degenen die aan moeten komen.

Volledig vette zuivelproducten

Blijf uit de buurt van magere zuivelproducten en kies in plaats daarvan voor volle melk en volle slagroom. Deze bevatten allebei veel eiwitten en vet die ervoor zorgen dat mensen snel aankomen. Voel je vrij om te kiezen voor vette kaas, zoals Zwitserse kaas of cheddarkaas en deze bij snacks en boterhammen te gebruiken. Vergeet ook de yoghurt niet, want dit bevat ook genoeg goede calorieën.

Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling om vette zuivelproducten te nemen wanneer je te hoge cholesterolwaarden hebt!

Crackers en bagels

Je hoeft niet te kiezen voor witbrood als je aan moet komen. Crackers en bagels gemaakt van volkorengranen, zemelen en sesam kunnen goed helpen om snel een paar kilo aan te komen. Gebruik een rijke hoeveelheid pindakaas, jam of honing om nog meer calorieën en eiwitten binnen te krijgen.

Ontbijtgranen

Je staat er misschien verbaasd van als je hoort dat ontbijtgranen wel degelijk wat gezonde calorieën bevatten. Gezondheidsbewuste mensen kiezen altijd wel voor ontbijtgranen bij hun dagelijkse voeding, maar ontbijtgranen fungeren ook als goede snacks voor mensen die moeten aankomen.

Als je op een verantwoorde manier wilt aankomen dan kies je voor de gezondere ontbijtgranen en kies je niet voor de producten waar erg veel suiker in zit. Ga voor een gezonde combinatie van muesli en haver. Voeg wat rozijnen en verse of gedroogde vruchten toe en dan wat volle melk toevoegen. Dan heb je een gezonde, calorierijke snack.

Fruit en groente

Hoewel het snacken met fruit en het eten van salades vaak wordt gebruikt voor mensen die af willen vallen kunnen diegenen die proberen om gewichtstoename te realiseren deze producten niet links laten liggen. Er zijn genoeg voorbeelden die genoeg vitaminen, mineralen en gezonde suikers bevatten zodat je een paar gezonde kilo’s aankomt.

Snacken met gedroogde vruchten is ook een goed idee, dus producten als gedroogde pruimen, rozijnen en dergelijke niet links laten liggen.

Een paar handige tips

De volgende zijn een paar handige tips over het kweken van spier-of botmassa zonder dat je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je ‘dik’ wordt.

Wees realistisch over je lichaamstype

Genetica speelt een belangrijke rol in onze lichaamsbouw en de hoeveelheid spiermassa. Als je dun maar gezond bent, kijk dan eens goed naar je ouders en eventuele broers en zussen. Het menselijk lichaam kan veranderen, maar dit kan zelfs door middel van krachttraining en een verhoogde voedselinname maar in beperkte mate.

Mensen die het lichaam van een marathonloper hebben zullen misschien nooit in staat zijn om het lichaam van een rugbyspeler op te bouwen.

Het is namelijk genetisch gezien bijna onmogelijk. Dit betekent ook dat mensen die proberen aan te komen nadat ze gewicht hebben verloren vanwege een ziekte of operatie meestal gemakkelijker aankomen dan iemand die van nature dun is.

Aankomen en supplementen

Natuurlijk hebben we regelmatig advertenties gezien die beloven dat mensen door helemaal niets te doen gewicht kunnen verliezen. Maar hoewel de meeste mensen er nooit naar op zoek zijn gegaan zijn er bijna net zo veel producten die beloven dat je een of andere “miraculeuze” gewichtstoename kunt verwachten met een simpel supplement.

In beide gevallen is het advies hetzelfde: als het te mooi klinkt om waar te zijn dan zal het waarschijnlijk niet zo werken als gezegd wordt. Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op je niet genoeg voedingsstoffen uit je dieet haalt, of dat je een specifiek tekort hebt aan bijvoorbeeld vitamine C of calcium. Supplementen zijn echter nooit een vervanger van wat je eet, altijd een aanvulling!

Richt je op kwaliteit en niet op kwantiteit

Het geheim van gezond aankomen is ervoor te zorgen dat al jouw dagelijkse calorieën zo voedselrijk mogelijk zijn. Mensen die horen dat mensen aan moeten komen denken dan gelijk aan calorierijke lekkernijen zoals frisdrank, snoep en chips. Dit is echter geen goede manier om spieren of botten op te bouwen en er voor te zorgen dat jij je goed voelt.

Natuurlijk kom je aan als je deze producten eet, maar vergeet niet dat dit vet zal zijn en dat is natuurlijk nooit de bedoeling. Voor een slimme gewichtstoename moet je ervoor zorgen dat je de voedingsstoffen uit alle voedselgroepen binnenkrijgt:

  • Als je van nature een mindere eetlust hebt, eet dan 5 tot 6 keer per dag. Drink eventuele vloeistoffen vóór en na de maaltijd, maar niet tijdens de maaltijd. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer ruimte over is in jouw maag voor voedsel.
  • Doe bovenop de gebruikelijke voedingsmiddelen nog een paar geconcentreerde calorieën, bijvoorbeeld wat geraspte kaas op de chili con carne. En als je een volkoren muffin of bagel eet doe er dan wat pindakaas of amandel boter op.
  • Eet je bijvoorbeeld graag muesli of havermout? Gebruik dan melk in plaats van water als je het klaar maakt. Mocht je bepaalde producten nog iets meer calorieën willen geven? Probeer dan margarine, honing, gedroogd fruit, noten, of olijfolie toe te voegen aan de bereide producten.
  • Garneer salades met gezonde oliën zoals olijfolie, hele olijven, avocado’s, noten en zonnebloempitten.
  • Maak een afspraak met een diëtiste om een voedingsplan samen te stellen dat je helpt op gewicht te blijven of aan te komen op een gezonde manier met het voedsel dat jij lekker vindt.

Bronnen:

http://www.webmd.com/diet/features/how-to-gain-weight

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=52231

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat