*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Elke dag junkfood eten schaadt geheugen en eetlust

0

Verandert wat je eet hoe je denkt en je gedraagt?

Nieuw onderzoek door psychologen in Australië, de VS en de Universiteit van Sussex in het VK laat zien hoe het eten van ‘junkfood’ het deel van de hersenen beïnvloedt dat het geheugen en de eetlust regelt.

In een onderzoek in Australië testte het onderzoeksteam het effect van een ‘Westerse stijl’ dieet rijk aan suiker en vet op tests van geheugen en eetlustgevoeligheid waarbij de hippocampus betrokken is. Dit kleine deel van de hersenen is de sleutel voor een normale geheugenfunctie en eerder onderzoek suggereerde dat de activiteit van de hippocampus was veranderd bij mensen die gewoonlijk een minder gezond dieet consumeren.

De onderzoekers vroegen slanke en fitte vrijwilligers, die normaal een uitgebalanceerd dieet aten, één week lang elke dag een maaltijd te eten die veel suiker en verzadigd vet bevatte. Ze konden kiezen tussen Belgische wafels en een maaltijd in een fastfoodrestaurant. De fastfoodgroep werd vergeleken met andere vrijwilligers die de hele week een gezond, uitgebalanceerd dieet bleven eten.

Aan het begin en einde van de week voerden alle vrijwilligers eenvoudige hippocampus-afhankelijke tests uit om hun geheugen, leren en eetlustcontrole te beoordelen. Iedereen werd drie weken later opnieuw getest toen ze waren teruggekeerd naar hun normale dieet.

De wetenschappers zagen een snelle afname van het leer- en geheugenvermogen van de fastfoodgroep, samen met een verlies van eetlustcontrole. Toen ze drie weken later opnieuw werden getest, na terugkeer naar hun gebruikelijke gezonde voeding, waren het geheugen en de eetlust van de vrijwilligers bij het begin van het onderzoek teruggekeerd naar hun normale uitgangswaarde.

Professor Martin Yeomans, die eetlust en voeding onderzoekt aan de Sussex Ingestive Behaviour Group van de Universiteit van Sussex, hielp de studie te structureren. Hij legt uit:

“Onze nieuwe studie voegt gewicht toe aan het groeiende bewijs dat de gebruikelijke consumptie van een ongezond dieet een domino-effect heeft op de hersenen. Deze verandering leidt tot een vicieuze cirkel die zou kunnen verklaren waarom mensen het steeds moeilijker vinden om over te schakelen op een gezond dieet, zelfs als ze zich ervan bewust zijn dat hun dieet leidt tot gewichtstoename en daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen. ”

Het onderzoeksartikel, Hippocampal-afhankelijke eetlustcontrole wordt aangetast door extreme blootstelling aan een dieet in westerse stijl, is gepubliceerd in Royal Society Open Science.

Luister naar Prof Yeomans die spreekt over het werk van de Sussex Ingestive Behaviour Group in deze aflevering van de Impacted podcast.

Contacten en bronnen:
Margaret Ousby
Universiteit van Sussex

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close