*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Een goede hartgezondheid in de vijftig verlaagt het risico op dementie later in het leven, zeggen onderzoekers

0

Volgens een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift The BMJ, kan het behouden van een goede gezondheid van je hart in de vijftig je risico op dementie helpen verlagen naarmate je ouder wordt.

De onderzoekers achter de studie zeiden dat hun resultaten het belang benadrukken van het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid op middelbare leeftijd om leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang te voorkomen.

Dementie voorkomen met “Life Simple 7”

Dementie is een progressieve ziekte die zich minstens een decennium kan ontwikkelen voordat u een van de symptomen ervaart, waaronder:

Een gesprek niet kunnen volgen of het juiste woord kunnen zeggen
Moeite met concentreren
Moeite hebben met het uitvoeren van normale dagelijkse taken
Geheugenverlies
Stemmingswisselingen
Onderzoek wijst uit dat het aannemen van een gezonde levensstijl de meest effectieve manier is om dementie te voorkomen. Terwijl de “Life Simple 7” -score voor cardiovasculaire gezondheid van de American Heart Association bedoeld is om hartaandoeningen te helpen voorkomen, gebruiken experts deze nu ook om dementie te helpen voorkomen.

Life Simple 7 bevat vier gedragsfactoren:

Body mass index (BMI)
Eetpatroon
Fysieke activiteit
Roken

Het omvat ook drie biologische factoren:

Bloedcholesterol
Bloeddruk
Nuchtere glucose

Statistieken voor deze zeven factoren worden vervolgens gegroepeerd in drie scorelevels die uw cardiovasculaire gezondheid aangeven: slecht of scores van nul tot zes, gemiddeld of scores van zeven tot 11 en optimaal of scores van 12 tot 14.

Het effect van sociale, gedrags- en biologische factoren op de gezondheid op lange termijn
Maar ondanks het gebruik van Life Simple 7 om hartaandoeningen en dementie te voorkomen, zijn de bevindingen hierover tegenstrijdig.

Om de tegenstrijdigheden aan te pakken, leidde Severine Sabia van de Universiteit van Parijs het internationale onderzoeksproject. Sabia en haar team keken naar het verband tussen de Life Simple 7-score voor hartgezondheid van 50-plussers en het risico op dementie in de komende 25 jaar.

De onderzoekers analyseerden cardiovasculaire gegevens van 7.899 Britse mannen en vrouwen van in de vijftig die deelnamen aan de Whitehall II-studie. De Whitehall II-studie onderzocht de impact van sociale, gedrags- en biologische factoren op de gezondheid op lange termijn. Op 50-jarige leeftijd waren alle vrijwilligers vrij van hartaandoeningen en dementie.

De wetenschappers identificeerden gevallen van dementie met behulp van ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg en overlijdensregisters tot 2017.

Uit hun bevindingen bleek dat van alle vrijwilligers 347 gevallen van dementie werden geregistreerd gedurende een gemiddelde follow-up periode van 25 jaar. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose dementie was 75 jaar.

Na factoren te hebben overwogen die het ziekterisico beïnvloeden, ontdekte het team dat het volgen van Life Simple 7-aanbevelingen voor hartgezondheid op middelbare leeftijd het risico op dementie op latere leeftijd hielp minimaliseren.

Omdat dit een observationeel onderzoek was, konden de wetenschappers geen oorzaak vinden voor dit intrigerende effect. Aan de andere kant merkten ze enkele beperkingen op in hun onderzoek, zoals zelfgerapporteerde metingen en mogelijk ontbrekende gevallen van dementie bij het analyseren van patiëntendossiers.

Maar de belangrijkste onthulling van hun onderzoek was dat het hebben van een hogere cardiovasculaire gezondheidsscore op 50-jarige leeftijd verband houdt met hogere hersenvolumes en grijze-stofvolumes in MRI-scans die 20 jaar na de studie werden uitgevoerd.

Grijze stof bevat de meeste zenuwcellen van de hersenen en is betrokken bij verschillende processen, zoals besluitvorming, emoties en geheugen.

De onderzoekers zagen ook een vermindering van het risico op dementie voor deelnemers met hoge cardiovasculaire scores. Dit impliceert dat zelfs kleine verbeteringen in cardiovasculaire risicofactoren op 50-jarige leeftijd het risico op dementie op oudere leeftijd kunnen helpen minimaliseren.

Het hebben van een gezonde levensstijl kan de gezondheid van het hart verbeteren en het risico op dementie verminderen
Volgens Sabia en haar team is het aannemen van goede leefgewoonten de sleutel tot het voorkomen van dementie. Ze zijn ook van mening dat, aangezien cardiovasculaire risicofactoren aanpasbaar zijn, het hierop richten de gezondheid van uw hart aanzienlijk kan verbeteren en dementie op latere leeftijd kan voorkomen.

De wetenschappers onderschreven ook het volksgezondheidsbeleid dat de gezondheid van het hart bevordert bij volwassenen van 50 jaar en ouder om de cognitieve gezondheid te verbeteren.

Ongeacht uw leeftijd zijn hieronder enkele veranderingen die u kunt aanbrengen om uw hartgezondheid te verbeteren.

Stoppen met roken.
Verlaag de bloedsuikerspiegel en probeer uw nuchtere bloedglucose onder de 100 mg / dL te krijgen.
Beheer uw cholesterolniveaus en breng uw totale cholesterol naar minder dan 200 mg / dL.
Beheer uw bloeddruk en zorg dat deze onder de 120/80 mm Hg komt.
Val af en streef naar een BMI binnen het normale bereik (minimaal 18,5 tot 25).
Wees lichamelijk actiever. Neem wekelijks 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging.
Volg een uitgebalanceerd dieet. Vermijd junkfood en verminder rood vlees en suiker. Eet meer vis, fruit, magere zuivelproducten, noten, gevogelte, groenten en volle granen.
Stop met slechte gewoonten zoals roken en verbeter je levensstijl. Vergeet niet dat het stimuleren van uw hartgezondheid in de vijftig de sleutel is tot het voorkomen van dementie op latere leeftijd.

bronnen:

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close