*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Dagelijks een kopje koffie drinken kan het risico op leverkanker helpen verminderen

0

Mensen die elke dag koffie drinken, hebben minder kans op het ontwikkelen van leverkanker, volgens een recente recensie. Gepubliceerd in Gastroenterology & Hepatology, onthulde het dat mensen die minstens één kopje koffie per dag drinken een 20 procent lager risico op leverkanker hebben dan degenen die helemaal geen koffie drinken. Hoewel minder krachtig, bleek cafeïnevrije koffie ook beschermende effecten te hebben tegen leverkanker.

Snelle feiten over leverkanker

Hepatocellulair carcinoom (HCC) is het meest voorkomende type leverkanker. Alleen al in de Verenigde Staten krijgen jaarlijks ongeveer 33.000 mensen leverkanker en sterven ongeveer 27.000 mensen aan de ziekte. Ondanks de vooruitgang op het gebied van preventietechnieken, blijft HCC wereldwijd een volksgezondheidsprobleem vanwege het ernstig hoge sterftecijfer.

Het komt meestal voor bij mensen met leveraandoeningen zoals hepatitis, een zeer besmettelijke leverinfectie veroorzaakt door het hepatitisvirus. Het HCC-risico is ook hoog bij mensen met cirrose, een ernstige aandoening waarbij de leverfuncties worden aangetast als gevolg van onomkeerbare orgaanschade. Het HCC-risico wordt ook beïnvloed door factoren die verband houden met voeding, zoals overmatig alcoholgebruik en een hoge suikerinname, die beide kunnen leiden tot leververvetting.

Omdat HCC de vitale leverfuncties schaadt, hebben mensen met HCC de neiging om een ​​vergrote buik en een gele huid en / of ogen te hebben. Deze geven aan dat de lever ontstoken is en dat hij het bloed niet goed kan filteren en het lichaam van gifstoffen kan ontdoen. Andere symptomen van HCC zijn onder meer plotseling gewichtsverlies, verlies van eetlust, chronische buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid en witte ontlasting.

Conventionele behandeling voor HCC omvat invasieve methoden zoals chirurgie, levertransplantatie en chemotherapie. Leverkanker in welke vorm dan ook is moeilijk te genezen omdat het zich snel verspreidt en onomkeerbare schade aan de lever veroorzaakt. Het is ook vaak moeilijk om ernstige leveraandoeningen zoals HCC in een vroeg stadium op te sporen, wanneer dit het meest behandelbaar is.

Elke dag een kopje koffie vermindert het risico op HCC met 20 procent

Een team van onderzoekers van de University of Southampton en de University of Edinburgh ontdekte dat koffie het risico op HCC aanzienlijk kan verminderen.

Om de beschermende effecten van koffie te onderzoeken, bestudeerden de onderzoekers gegevens uit 26 onderzoeken, met in totaal 2,25 miljoen deelnemers.

Vergeleken met mensen die geen koffie dronken, hadden degenen die minstens één kopje per dag dronken een 20 procent lager risico op HCC. Ondertussen hadden degenen die twee kopjes per dag hadden een 35 procent verlaagd risico, terwijl het risico werd gehalveerd voor degenen die tot vijf kopjes per dag dronken. Hoewel minder krachtig, ontdekten de onderzoekers dat cafeïnevrije koffie ook beschermende effecten had tegen HCC.

Oliver Kennedy, de hoofdauteur van de recensie, merkte echter op dat het onderzoek de overmatige consumptie van koffie niet aanmoedigt. Ondanks het brede scala aan gezondheidsvoordelen, kan cafeïne bijwerkingen veroorzaken zoals hoge bloeddruk, indigestie, jichtaanvallen, slapeloosheid en rusteloosheid.

Desalniettemin voegde Kennedy eraan toe dat het onderzoek bijdraagt ​​aan de hoeveelheid bewijsmateriaal dat aantoont hoe koffie, wanneer deze met mate wordt geconsumeerd, geneeskrachtige eigenschappen en antikankeractiviteiten heeft. De onderzoekers suggereren ook dat koffie een levensvatbare interventie kan zijn voor de preventie van HCC en andere leveraandoeningen.

Een andere recente studie gepubliceerd in het British Journal of Cancer bevestigde dat koffieconsumptie verband hield met een verminderd risico op HCC. De grote prospectieve cohortstudie analyseerde het koffieverbruik van 471.779 deelnemers in de UK Biobank, een grote bron van gezondheidsdata op lange termijn die in 2006 begon.

Na analyse ontdekten onderzoekers van Queen’s University in het Verenigd Koninkrijk een verminderd risico op HCC bij koffiedrinkers in vergelijking met degenen die geen koffie dronken. Hoofdauteur Kim Tu Tran speculeerde dat de antioxidanten in koffie beschermende effecten kunnen hebben tegen leverkanker. De onderzoekers merkten echter op dat koffie niet zo beschermend is tegen HCC als onthouding van alcohol en tabak.

Bronnen:

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close