*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Correct gebruik van tampons is belangrijk voor je gezondheid

0

Correct gebruik van tampons is belangrijk voor een goed gevoel, maar ook voor je gezondheid.
Dit zijn 12 vuistregels die je elke maand in gedachten moet houden:

Was je handen voor en na het inbrengen van de tampon

De meeste vrouwen wassen hun handen na het inbrengen van een tampon, maar het is verstandig om ook ervoor je handen te reinigen. Je vagina is geen steriele ruimte, daar huist wel één en ander, maar dat betekent niet dat je ze moet opzadelen met extra bacteriën via de tampon! Pak je de tampon vast met handen die besmet zijn, die bijvoorbeeld bacteriën dragen afkomstig van de deurklink, de wc-bril… dan bestaat de kans dat die bacteriën zich ook op de tampon gaan nestelen.

Breng de tampon voldoende diep in

Je voelt het meteen als de tampon niet diep genoeg zit, want dat geeft een zeer onbehaaglijk gevoel. Het kan ook irritaties veroorzaken. Als de tampon in de juiste positie en op de juiste locatie zit, voel je hem helemaal niet! Dan bevindt hij zich in het midden van de vagina en daar zijn relatief weinig gevoelszenuwen. Je vagina en de spieren van je bekkenbodem houden de tampon op zijn plaats.
Je moet zeker niet bang zijn dat je de tampon misschien te diep inbrengt waardoor hij in je lichaam ‘verdwijnt’. Dat is onmogelijk want de opening van de baarmoeder is te klein om hem door te laten.

Gebruik verschillende soorten tampons: van mini tot super

Tampons bestaan in verschillende maten die elk een ander absorptievermogen hebben. Gebruik de grootste – ultraplus of superplus – enkel bij hevig bloedverlies en schakel meteen terug over naar de kleinere modellen – normaal of mini – wanneer de menstruatie op zijn einde loopt of wanneer er minder bloedverlies is. Hoewel de kans klein is, kan een tampon het toxische shock syndroom (TSS) veroorzaken. Dat is gelukkig een zeer zeldzame ziekte. Het is een besmetting die zeer sterke complicaties kan hebben en zelfs levensbedreigend kan zijn. En een superabsorberende tampon die lang inblijft, betekent vermoedelijk een groter risico op TSS dan een kleinere. Hij zou zorgen voor een ophoping van het vaginaal vocht waardoor de tampon stilaan een broedplaats wordt voor bepaalde bacteriën. Tienermeisjes en vrouwen onder de 30 lopen mogelijks meer risico dan oudere vrouwen.
Ook al vanaf dag één na de maandstonden laat je tampongebruik beter achterwege. Kleine ongelukjes kan je perfect opvangen met inlegkruisjes.

Vervang de tampon een paar keer per dag

Zelfs al heb je maar weinig bloedverlies, het is belangrijk om de tampon om de 3 à 4 uur te vervangen. Hij mag maximum 8 uur (s’ nachts bijvoorbeeld) inblijven. Een vochtige tampon vormt – zoals ook al vermeld in punt 3 – een warm en zacht nest voor (schadelijke) bacteriën.

Gebruik tampons enkel tijdens de maandstonden

Halverwege de cyclus hebben veel vrouwen last van vaginale afscheiding. Maar het is absoluut geen goed idee om die af te stoppen met een tampon. Een tampon kan de natuurlijke zuurtegraad van je vagina verstoren en leiden tot infecties. Heb je last van te veel afscheiding dan raadpleeg je beter een arts. Een katoenen ‘kurk’ op de vagina is geen geschikte oplossing…

Vervang de tampon na het plassen of na de stoelgang

De kans is groot dat het touwtje van de tampon wat nat is na het plassen. En dat is niet echt een aangenaam gevoel. Vanuit dat perspectief kan je de hele inboedel dus maar beter vervangen…
Via de stoelgang kan het touwtje bacteriën opvangen die de urinebuis zouden kunnen besmetten. En de beweging van je darmstelsel tijdens de ontlasting kan er ook toe leiden dat de tampon wat verschoven wordt waardoor hij plots oncomfortabel aanvoelt.

Vergeet de tampon niet

Het gebeurt wel degelijk dat vrouwen vergeten om een tampon uit te trekken. Als je dat voor hebt, zal je het sowieso merken aan de vieze geur die na verloop ontstaat. In dat geval reinig je grondig je handen en breng je een vinger in je vagina om op zoek te gaan naar het touwtje of het stuk katoen. Als je er echt geen weg mee weet, moet je dat aan de arts overlaten. Laat de tampon in geen geval zitten.

Hou nooit twee tampons tegelijk in

In zo’n opstopping wordt het moeilijk om het touwtje van de eerste tampon terug te vinden. Of misschien vergeet je wel dat er twee exemplaren zijn ingebracht… Als je last hebt van heel veel bloedverlies schakel je beter over naar een groter formaat tampon met meer absorptievermogen. En als geen enkele tampon voldoende groot is om de vloed te stoppen, dan is er misschien wel iets anders aan de hand en kan je maar beter een arts raadplegen.

Vervang de tampon na het zwemmen

Als je een duik neemt in het zwembad of in de zee, of je gaat chillen in een jacuzzi, dan doet het koordje van je tampon dat ook. De chloor of het zoutwater dat aan het koordje blijft hangen, kan huidinfecties veroorzaken als je ze niet snel verwijdert.

Gebruik geen tampon waarvan de verpakking gescheurd is

De verpakking dient om je tampon te beschermen tegen vuil en stof, of tegen make-up sporen die in je tas achterblijven, of tegen om het even welke andere materie die niet in je vagina thuishoort… Gebruik zo’n ‘onbeschermde’ tampon pas in uiterste nood!

Laat de applicator niet rondslingeren en recycleer hem niet

Een gebruikte applicator is bedekt met bloed en ander lichaamsvocht. Wikkel hem in papier en gooi hem meteen in de vuilnisbak. Als je je ecologische voetdruk wilt verminderen, gebruik dan tampons zonder applicator. Gebruik een applicator in geen geval opnieuw.
Tampons gaan ook lang mee, ze hebben geen vervaldatum. Zolang de verpakking intact is, mag je ze gebruiken. Bewaar ze wel in een droge ruimte of kast.

Gebruik geen geparfumeerde tampons

Sommige vrouwen zijn allergisch en reageren op de geurstoffen die werden gebruikt om tampons te parfumeren. Dat kan leiden tot jeuk of irritatie. Misschien heb jij daarvan geen last, maar je weet toch maar nooit….

Bronnen: ‘V is for Vagina’ van A. Dweck M.D., www.obtampons.be, Cosmopolitan

bron: HD

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close