*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Alles wat je wilt weten over afvallen met smoothies

0

Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo afvallen per week (in de eerste twee weken zelfs meer). Met behulp van afslanksmoothies die je als maaltijd gebruikt blijf je langer verzadigd terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.

Let op: niet alle smoothie recepten die je op het internet vindt zijn gezond. Bepaalde combinaties zijn lastig te verteren en te veel fructose (fruitsuiker) kan overtollig buikvet veroorzaken. Lees dit artikel daarom snel door en wees verzekerd van een gezonde, slanke smoothie.

Zonder honger afvallen met smoothies

Veel mensen denken dat je met een smoothie dieet honger gaat lijden, maar niet als dat aan ons ligt. Een dieet waarbij je honger lijdt is onaangenaam en gedoemd te mislukken. Wanneer je tijdens een smoothie dieet veel honger ervaart is dat een teken dat je te weinig of het verkeerde voedsel binnenkrijgt.

De problemen van de meeste smoothie-diëten

Veel smoothie-diëten zijn zogenaamde crashdiëten: je krijgt minder dan 1300 calorieën binnen, waardoor je tijdelijk en snel afvalt maar veel honger hebt. Het is ongezond voor je lichaam omdat je organen te weinig energie en voedingsstoffen krijgen, en je houdt het niet lang vol.

Het lichaam past zich aan op deze lage calorie inname, waardoor je je futloos voelt en het afvallen na een tijdje tot stilstand komt – ondanks al je inspanningen. Wanneer je meer gaat eten kom je snel weer aan, omdat je lichaam zoveel tekort is gekomen.

Door maaltijden door smoothies te vervangen kun je veel calorieën tekort komen. Een smoothie die bestaat uit 1 banaan, een handje aardbeien en wat melk, is bij lange na niet volwaardig als maaltijdvervanger.

Daarnaast kom je met veel smoothie diëten essentiële en verzadigende voeding tekort. De smoothies bevatten vaak enkel fruit met slechts een klein beetje groente, en de smoothies bevatten amper complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Kortom: door maaltijden zomaar te vervangen met smoothies kan het afvallen tot een stilstand komen. Je kunt ook een futloos gevoel ervaren en omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

De oplossing: gezonde en verzadigende smoothies

Smoothie diëten hebben onterecht een slechte naam gekregen. Van smoothies kun je namelijk de gezondste tussendoortjes en maaltijden maken die er zijn, doordat je enkel pure ingrediënten gebruikt: rauwe groenten, fruit, noten, zaden en complexe koolhydraten zoals havermout.

Met een gezond smoothie diëet waarbij je alle voedingsstoffen binnenkrijgt zal je snel en gezond afvallen, buikvet verliezen en je prettig voelen tijdens het afvallen.

Hoe kun je afvallen met smoothies?

Je kunt afvallen met behulp van smoothies door twee maaltijden per dag te vervangen door een gezonde groene smoothie. Daarbij is het belangrijk dat de smoothie genoeg voedingsstoffen bevat om je lichaam van alle vitamines en mineralen te voorzien die het nodig heeft.

Om een smoothie een volwaardige maaltijd te laten zijn, moet deze het volgende bevatten:

  • Vitaminen: groenten en fruit
  • Complexe koolhydraten: groenten en havermout
  • Gezonde vetten: noten, zaden en notenpasta
  • Eiwitten: noten, zaden en havermout
  • Vezels: groenten, havermout en zaden

Een volwaardige smoothie waarin alle bovenstaande voedingsgroepen verwerkt zijn kan er als volgt uitzien:

2 stuks groente – 2 stuks fruit – 1 handje noten – 1 eetlepel zaden – 2 eetlepels havermout –200 ml water

Wat zich kan vertalen in de volgende smoothie:

50 gram spinazie – 50 gram courgette – 1 banaan – 100 gram blauwe bessen – 15 gram pistachenoten – 10 gram hennepzaad – 20 gram havermout

Vergeleken met de standaardlunch bestaande uit 3 boterhammen met halvarine, kaas, vleeswaren en hagelslag plus 1 appel, is de afslanksmoothie een gezondere lunch die lager is in calorieën je tegelijkertijd langer verzadigd houdt. De tabel hieronder laat je zien hoe dat kan:

  Afslankmoothie Standaard lunch
Calorieën 384 591
Koolhydraten 50 76
Vetten 12 22
   waarvan verzadigd 2 8
Eiwitten 12 16
Vezels 19 7
Gewicht in grammen 665 375

                                         

Minder calorieën en langer verzadigd

Een afslanksmoothie bevat dus al snel meer dan 200 calorieën minder dan een standaard lunch van boterhammen. Een smoothie van 384 calorieën klinkt misschien veel, maar besef je dat deze smoothie een maaltijd vervangt.

Je zult er lang verzadigd van blijven, veel langer dan een gewone fruitsmoothie, en zeer waarschijnlijk ook langer dan de standaard lunch van boterhammen.

De bovenstaande afslanksmoothie weegt namelijk wel 665 gram: dit is dus meer dan een halve liter, en meer dan in een waterflesje past. De standaard lunch van boterhammen weegt slechts 375 gram, terwijl deze meer calorieën bevat. Ook is de afslanksmoothie gezonder door alle pure ingrediënten die het bevat.

De afslankmoothie kan zo groot zijn dat je het niet in één keer op kunt. Je kunt er dan voor kiezen om de helft later te drinken.

Help, ik ben nog steeds niet verzadigd!

Mocht je alsnog het gevoel hebben dat je met een smoothie geen maaltijd aan het eten bent, dan kan het zijn dat dat komt doordat je deze drinkt. Je hersenen ontvangen dan geen signaal dat je voedsel binnenkrijgt.

Door je smoothie te eten kun je je hersenen foppen en het signaal wel door laten komen. Volg de volgende stappen op om een eetbare in plaats van drinkbare smoothie te maken:

  1. Doe minder water in de blender: zo wordt je smoothie dikker
  2. Giet je smoothie in een kom in plaats van een glas
  3. Eet je smoothie met een lepel. Zo lijkt het alsof je een koude ‘soep’ eet.

De 3 belangrijkste tips om af te vallen met smoothies

Tip 1: Drink langzaam

Het allerbelangrijkste om verzadigd te zijn is om je smoothie langzaam te drinken of te eten. Je lichaam heeft tijd nodig om te registreren dat je voedsel binnenkrijgt: pas na ongeveer 20 minuten hebben je hersenen dit seintje doorgekregen. Drink dus niet je smoothie in één keer leeg maar neem af en toe een slok.

Tip 2: Doe veel groenten in je smoothie

Groenten zitten vol vitaminen, vezels en antioxidanten, en bevatten nauwelijks calorieën. Hoe meer groenten je in een smoothie verwerkt, hoe beter. De smoothie wordt er groter en gezonder van naarmate je meer groenten toevoegt. Het is wel belangrijk dat de smoothie lekker blijft, zodat jij het ook leuk en lekker vindt om te drinken.

Tip 3: wees zuinig met extra zoetmiddelen en fruit

Op internet gaan veel smoothierecepten rond die eigenlijk heel ongezond zijn. Ze bevatten met name teveel fruit en zoetmiddelen. Soms kom je smoothies tegen waar drie stuks fruit in verwerkt zitten, of fruitsmoothies aangevuld met extra suiker of honing.

Hoewel het belangrijk is dat je smoothie lekker smaakt, is het ook de bedoeling dat het je helpt met afvallen, en niet juist tegenwerkt.

Smoothies en je bloedsuikerspiegel

Hoe zoeter je smoothie, hoe hoger de piek en dus ook de daling in je bloedsuikerspiegel zal zijn. De piek zorgt ervoor dat er veel insuline wordt aangemaakt, die de suikers in de cellen laat. Dat is nodig om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft.

Als je meer suikers eet dan je lichaam nodig heeft en op kan slaan, wordt het teveel aan suikers omgezet in vetweefsel.

Kortom: Hoe zoeter je smoothie = hoe meer suiker = hoe meer kans dat je vet aanmaakt.

De daling in je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je weer trek krijgt. Het is extreem lastig om dit gevoel te negeren en de kans dat je naar een ongezonde snack grijpt of overeet is groot. Conclusie: maak een lekkere smoothie, maar niet té zoet.

Vind je het lastig om een minder zoete smoothie te drinken? Dat kan: we zijn zo gewend geraakt aan zoet eten dat minder zoete producten al snel ‘vies’ smaken. Als jij dit ook ervaart, dan kun je het beste heel geleidelijk de smoothie minder zoet maken. Al is het slechts een halve theelepel of een kwart banaan per keer, iedere vooruitgang is positief!

Pik de gratis Smoothie wijzer op bij de bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close