*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Welke crosstrainer bij artrose?

0
Ik heb op jonge leeftijd mijn wervel verdraaid. Deze is gemanipuleerd door de fysiotherapeut zodat hij weer goed stond, maar sindsdien schiet die wervel er nog wel eens uit. Na langdurig doktersbezoek vanwege rugklachten en veel fysiotherapie heb ik gevraagd om eens een foto te laten maken. Op de foto is artrose L5-S1 geconstateerd. Ik wil meer gaan bewegen en dacht nu aan de aanschaf van een crosstrainer. Welke is het meest geschikt, een met het vliegwiel aan de voorzijde of met een vliegwiel aan de achterzijde?
Peter

Mark Chen, fysiotherapeut

Je vraag heeft meerdere lagen en ik ben geneigd om direct in te haken op het begin van je vraag. Het is namelijk verre van duidelijk of het mogelijk is dat wervels daadwerkelijk ‘van hun plaats’ kunnen komen. Uiteraard komen daarbij ook veel vragen over of het wel mogelijk is om deze door middel van manipulatie ‘terug te zetten’. Ook kunnen we niet stellen dat artrose de boosdoener is van jouw klachtenbeeld. Onderzoek wijst namelijk uit dat ook veel mensen zónder enige vorm van klachten, artrose vertonen in één of meerdere wervels. Vooral zodra we meer op leeftijd komen is het onvermijdbaar. Ten tweede zitten er geen zenuwen in het bot en kraakbeen, dus waaromartrose pijn zou veroorzaken is nog niet geheel duidelijk. Ik heb je niet onderzocht en kan geen oordeel vellen over je klacht maar ik wilde je dit wel even meegeven!

Met betrekking tot je vraag over de crosstrainers zou ik het volgende willen zeggen:

Het belangrijkste is wat het prettig voélt. Als je er meerdere malen per week tijd op doorbrengt, moet de beweging natuurlijk voor je aanvoelen. Dit is een kwestie van proberen, in de winkel of bijvoorbeeld in een sportschool die beide types hebben. Mocht je dit namelijk niet doen en je investeert in een apparaat wat niet prettig aanvoelt, is dat natuurlijk niet motiverend!

Draaibewegingen

Als we de beweging technisch bekijken, ben je meer gebaat bij een crosstrainer met het wiel aan de voorkant. Het is namelijk zo dat bewegingen van de heupen en het bekken onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Draaibewegingen van de heup worden op die manier bijna automatisch doorgezet naar draaiingen van de rug. En het niveau wat jij beschrijft (L5-S1) komt als eerste aan bod. Draaibewegingen kunnen de gewrichtsvlakken wat onder druk brengen. Als je meerdere keren per week een uur lang op die manier beweegt, kan je rug wel eens gaan protesteren. Vanuit die redenering zal het waarschijnlijk prettiger zijn om de variant te kiezen die meer focus legt op je benen dan op de rug.

Nog even een kleine tip die niks met je vraag te maken heeft: laat de beweeglijkheid van je heupen eens controleren. Veel mensen hebben stijfheid in de heupen en als deze niet vrij kunnen bewegen, moeten gewrichten die er op aan sluiten daarvoor compenseren. Je raadt misschien al welk gedeelte dan als eerste aan de beurt is…. L5-S1!

Ik hoop dat dit helpt. Stuur me gerust nog een mailtje als er onduidelijkheden zijn.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close