*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Visolie-supplementen gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen en overlijden

0

Regelmatig gebruik van visoliesupplementen kan worden gekoppeld aan een lager risico op overlijden en hart- en vaatziekten (CVD), zoals een hartaanval en beroerte, suggereert een analyse van gegevens uit de UK Biobank-studie die vandaag in de BMJ is gepubliceerd.

Verdere studies moeten onderzoeken welke dosis nodig is om een ​​klinisch betekenisvol effect te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Visolie is een populair voedingssupplement in het VK en andere ontwikkelde landen. Er zijn aanwijzingen dat omega-3-vetzuren in visolie hart- en vaatziekten kunnen helpen voorkomen en de mortaliteit kunnen verminderen, maar er is nog steeds geen overtuigend bewijs.

Om deze potentiële associaties verder te verkennen, putte een team van onderzoekers uit China en de VS uit gegevens van de UK Biobank – een groot bevolkingsonderzoek onder meer dan een half miljoen Britse mannen en vrouwen.

Hun analyse omvatte 427.678 mannen en vrouwen tussen 40 en 69 jaar oud, zonder HVZ of kanker, die deelnamen aan de studie van 2006 tot 2010 en een vragenlijst voltooiden over het gebruik van supplementen, inclusief visolie.

Overlijdenscertificaten en ziekenhuisdossiers werden gebruikt om sterfgevallen als gevolg van welke oorzaak dan ook (“sterfte door alle oorzaken”), CVD-sterfgevallen en CVD-gebeurtenissen, zoals een hartaanval en beroerte, tot 2018 te volgen.

Bijna een derde (31%) van de deelnemers meldde dat ze bij het begin van het onderzoek regelmatig visoliesupplementen namen.

De onderzoekers vonden dat visoliesupplementen werden geassocieerd met een 13% lager risico op sterfte door alle oorzaken, een 16% lager risico op sterfte door HVZ en een 7% lager risico op HVZ-voorvallen (388 minder sterfgevallen door alle oorzaken, 124 minder CVD sterfgevallen en 295 minder CVD-gebeurtenissen per 100.000 mensen in een mediane follow-up van 9 jaar).

Het verband tussen het gebruik van visolie en CVD-gebeurtenissen bleek sterker te zijn bij mensen met hoge bloeddruk.

Deze gunstige associaties bleven na rekening te houden met traditionele risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht, levensstijl, dieet, medicatie en ander supplementgebruik.

De resultaten bleven ook ongewijzigd na verdere analyses, wat suggereert dat de bevindingen toetsing doorstaan.

Verschillende mechanismen zouden deze resultaten kunnen verklaren, zeggen de onderzoekers. Omega-3-vetzuursupplementen hebben bijvoorbeeld gunstige effecten aangetoond op de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de hartslag, die allemaal een beschermend effect zouden hebben tegen de ontwikkeling van HVZ-gebeurtenissen.

Ondanks de grote steekproefomvang is dit een observationele studie, dus kan de oorzaak niet worden vastgesteld, en de onderzoekers wijzen op enkele beperkingen, zoals gebrek aan informatie over dosis, duur en bijwerkingen van het gebruik van visolie.

Maar ze concluderen dat het gebruikelijke gebruik van visolie “geassocieerd is met een lager risico op sterfte door alle oorzaken en HVZ en een marginaal voordeel tegen HVZ-gebeurtenissen onder de algemene bevolking.

Toekomstig onderzoek is nodig om na te gaan in hoeverre de dosis visoliesupplementen van invloed is op het vermogen om een ​​klinisch betekenisvol effect te bereiken, ”voegen ze eraan toe.

Bronnen:

BMJ

Journal article

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close