*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Veroudering vertragen door gezond te eten en af te vallen?

0

Veroudering is iets waar we allemaal in meer of in mindere mate angst voor hebben. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar de gezondste en meest doeltreffende manieren om ons natuurlijk verouderingsproces zoveel mogelijk te vertragen en af te remmen.

Veroudering definitief stoppen is immers onmogelijk. Volgens velen gaan een ongezond eet- en leefpatroon overgewicht en veroudering meestal hand in hand.

Kunnen we ons verouderingsproces dan vertragen door gezond te eten en overgewicht te verliezen?

We willen er allemaal zo lang mogelijk goed blijven uitzien. Ons natuurlijk verouderingsproces doet echter zijn vernielingswerk. Stoppen is onmogelijk, zoveel mogelijk vertragen kan wel. Dat doe je in de eerste plaats door met een gezond eet- en leefpatroon om je gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Afvallen maakt je lichaam slanker, strakker, gezonder en mooier.

Een gezond en mooi lichaam is onmogelijk zonder een gezond gewicht met weinig vet en veel spieren. Hoe ongezonder je eet en hoe minder je beweegt hoe sneller je veroudert.

En snel verouderen vergroot op zijn beurt dan weer je risico op typische ouderdomsziekten zoals:

 • Aderverkalking
 • Hart- en vaatziekten
 • Een verstoort cholesterolgehalte
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Spier en gewrichtsaandoeningen zoals reuma, artrose en artritis
 • Osteoporose
 • Longontsteking
 • Geheugenverlies, dementie, Alzheimer en Parkinson
 • Veel voorkomende en agressieve soorten kanker waaronder borstkanker, darmkanker, long- en prostaatkanker

Veroudering is een evolutie die start met onze meest ideale voortplantingsleeftijd. Deze duurt dertig jaar. Daarna beginnen zich de eerste tekenen van veroudering te manifesteren.

Ons lichaam verzwakt en werkt minder goed.

We worden geleidelijk aan geconfronteerd met allerlei aandoeningen en ouderdomskwalen om er uiteindelijk definitief het bijltje bij neer te leggen. Veroudering beschadigt je lichaamscellen waardoor ze onvoldoende functioneren, uiteindelijk niet meer worden vernieuwd en afsterven.

Veroudering vertragen

Ons natuurlijk verouderingsproces vertragen betekent dat we daaraan gelinkte aandoeningen kunnen voorkomen of afremmen. Dezelfde processen die onze veroudering in de hand werken, liggen tevens aan de basis van het ontstaan van deze verouderingsziekten waaronder vooral hart- en vaatziekten, diabetes en dementie.

Gezond leven en eten en voldoende en juist bewegen kan dus zeker je natuurlijk verouderingsproces vertragen.

Daardoor zal je niet alleen langer leven, maar zal de kwaliteit van je leven opmerkelijk verbeteren.

Veroudering vertragen met gezonde voeding

Veroudering vertragen kan op vele manieren, in de eerste plaats door een gezond eetpatroon. Gezond eten is echter niet de enige manier om je verouderingsproces uit te stellen.

Sommige voedingsproducten bevatten bepaalde stoffen die veroudering versnellen, andere remmen veroudering gelukkig af.

Voeding die veroudering afremt is vooral:

 • Groenten en vooral groene bladgroenten: zoals spinazie, groene koolsoorten, broccoli, bloemkool, andijvie, sla, waterkers…
 • Witte thee
 • Pure chocolade: bevat minimaal 75% pure cacao. Eet dagelijks nooit meer dan 20 gram van deze lekkernij

Deze gezonde voedingsmiddelen hebben één zaak gemeen.

Ze bevatten bepaalde stoffen die het samen klonteren van eiwitten voorkomen. Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat het samen klonteren van eiwitten een van de belangrijkste oorzaken van veroudering zijn.

Ouder worden van lichaamscellen

Veroudering is dus niets anders dan het ouder worden van onze lichaamscellen in onze organismen. Veroudering heeft dus weinig of niets met slijtage te maken zoals zovelen denken.

Wat stimuleert veroudering?

Wetenschappers zijn er na vele onderzoeken van overtuigd dat ons natuurlijk verouderingsproces bij iedereen op dezelfde manier geregeld is. Daaruit besloten ze dat kleinere mensen langer leven.

Groei zorgt voor een snellere veroudering.

Onze lengte is lang niet het enigste dat onze veroudering beïnvloed. Ook onze breedte speelt daarbij een belangrijke rol. Zo leven bodybuilders minder lang dan niet-bodybuilders. Dat heeft zijn oorzaak in het feit dat bodybuilders constant bezig zijn met het kweken van meer spieren.

Topsport is met andere woorden nadelig voor zowel onze gezondheid als onze levensduur.

We kunnen ons natuurlijk verouderingsproces wel afremmen, maar nog niet stoppen. Het enigste wezen op aarde dat niet verouderd maar er zelfs in slaagt om te verjongen, is een bepaald soort kwalletje.

Veroudering vergelijkbaar met de werking van een motor

Ons natuurlijk verouderingsproces is best vergelijkbaar met de werking van een motor. Hoe harder je ermee rijdt, hoe meer brandstof hij gebruikt en hoe sneller je auto versleten is.

Brandstof (energie) haalt je lichaam uit je dagelijkse voeding.

Eet je vooral voeding rijk aan ongezonde verzadigde vetten, transvetten, snelle koolhydraten, geraffineerde witte suikers, zetmeel en dierlijke eiwitten, dan produceert je lichaam extra insuline.

Bij een hoge concentratie aan insuline groeien je lichaamscellen in plaats van te vernieuwen.

Eet je te vet met teveel snelle koolhydraten? Dan vergroot je risico op een hoog insulinegehalte. Met een sterke groei van je lichaamscellen en snellere veroudering als gevolg

Veroudering afremmen door gezond te eten en voldoende te bewegen

Uit dit alles blijkt dat we ons natuurlijk verouderingsproces gemakkelijk zelf kunnen vertragen. Dat doe je bij voorkeur door zo gezond en natuurlijk mogelijk te eten.

Daarbij mogen voldoende hoogwaardige eiwitten niet ontbreken. Zij zijn niet voor niets de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Gezonde en dus trage koolhydraten (zoals alle volkorenproducten) zijn dan weer een belangrijke bron van onmisbare energie.

Voeding rijk aan hoogwaardige eiwitten en trage koolhydraten blijven dus deel uitmaken van ieder gezond eetpatroon

Snelle koolhydraten en dierlijke eiwitten moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden.

 • Voeding die je vlugger ouder maakt zijn vooral: suiker, zetmeelrijke voeding, onverzadigde vetten en transvetten, wit brood, witte deegwaren en rijst en aardappelen, rood vlees (varken, schaap, rund en paard),

Gezonde alternatieven voor deze voedingsproducten zijn vooral:

 • Alle soorten groenten
 • Paddenstoelen en champignons
 • Alle soja producten
 • Alle volkoren producten zoals: volkoren brood (geen meergranen), volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
 • Granen: zoals havermout en quinoa
 • Zaden: waaronder lijnzaad, sesamzaad en chiazaad
 • Pitten: zonnebloempitten
 • Onbewerkte en dus ongezouten en niet geroosterde of gebrande noten zoals: walnoten, hazelnoten, para- en pistachenoten, beukennoten en amandelen
 • Gezonde alternatieven voor rood vlees (zoals varken, schaap, paard en rund): kip, kalkoen, eend, vette vis (wilde zalm, paling, tonijn, forel, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en ansjovis) en zeevruchten.

Veroudering en overgewicht

Volgens Kris Verburgh, als voedingsdeskundige de geestelijke vader van de bekende Voedselzandloper, toonden tal van studies aan dat we een grotere invloed hebben op onze levensduur dan we denken. Onze eet- en leefstijl is verantwoordelijk voor 75%. De resterende 25% nemen onze genen voor hun rekening. door de genen.

Gezond eten en voldoende bewegen, niet roken en het drinken van alcoholische dranken zoveel mogelijk beperken, verminderen je risico op ongezond (het bekende ‘bierbuikje’) met bijna 90%

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close