*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Overgewicht door cosmetica

0

Als zwangere vrouwen cosmetica gebruiken die parabenen bevat, kan dit gevolgen hebben

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica. Als zwangere vrouwen cosmetica gebruiken die parabenen bevatten die langdurig op de huid blijven, kan dit gevolgen hebben voor de daaropvolgende gewichtsontwikkeling van hun kind. Dit wordt aangetoond in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications door onderzoekers van het Helmholtz Center for Environmental Research (UFZ) in samenwerking met collega’s van de universiteit van Leipzig, het Charité University Hospital in Berlijn en het Berlin Institute of Health (BIH). Op basis van gegevens uit de LINA-moeder-kindstudie konden ze verder epigenetische modificaties identificeren die worden veroorzaakt door parabenen en interfereren met de natuurlijke regulatie van verzadiging in de hersenen.

Methylparaben, propylparaben, butylparaben – deze en soortgelijke zijn de namen van parabenen die gewoonlijk worden gebruikt als conserveermiddelen. Stoffen die worden gebruikt in crèmes en body lotions om microben te bestrijden, kunnen echter een ongewenste bijwerking hebben. “Als zwangere vrouwen parabenen via de huid opnemen, kan dit leiden tot overgewicht bij hun kinderen”, zegt UFZ milieu-immunoloog Dr. Tobias Polte. Het uitgangspunt voor het onderzoek was het LINA moeder-kind cohortonderzoek, een langetermijnonderzoek uitgevoerd door de UFZ om het belang van omgevingsfactoren in gevoelige perioden van kinderontwikkeling te onderzoeken voor het later optreden van allergieën en ademhalingsziekten of overgewicht. “We wilden in eerste instantie uitzoeken of de parabenen die in de urine werden aangetroffen door aanstaande moeders uit het moeder-kind-cohort van invloed waren op de ontwikkeling van het gewicht van hun kinderen”, legt voormalig UFZ-onderzoeker prof. Irina Lehmann uit, momenteel aan het Berlin Institute of Health (BIH) en bij Charité – Universitair Ziekenhuis Berlijn. “Daarbij ontdekten we een positieve correlatie tussen de concentraties van butylparaben in de urine van de moeder en een hogere body-mass index van hun kinderen – vooral van de dochters – tot hun achtste verjaardag.”

Om erachter te komen waar de butylparabenen in de urine van de zwangere vrouwen in de eerste plaats vandaan kwamen, doorzochten de onderzoekers de vragenlijsten die door de deelnemers aan de LINA-studie waren ingevuld voor details over de cosmetica die tijdens de zwangerschap werden gebruikt. “Met behulp van de ToxFox-app ontwikkeld door BUND konden we eenvoudig en snel controleren of parabenen tot de ingrediënten van de respectieve cosmetica-producten behoorden”, legt Polte uit. “En hoge concentraties parabenen in de urine van de moeder werden inderdaad geassocieerd met het gebruik van cosmetica die parabenen bevat – met name die die langdurig op de huid bleven, zoals crèmes of lotions.”

Maar hoe past het gebruik van crèmes met parabenen door aanstaande moeders bij het toekomstige overgewicht van het kind? Om de onderliggende mechanismen op te sporen, gebruikte het team van onderzoekers eerst celculturen om te onderzoeken of vetcellen zelf reageren op hoge concentraties butylparaben. “Butylparaben heeft niet geleid tot een toename van de grootte van de vetcellen, noch hebben de vetcellen meer vet opgeslagen dan anders”, meldt Lehmann. “Het was duidelijk dat de differentiatie van vetcellen niet werd beïnvloed door de parabenen.” Er moest iets anders zijn achter de gewichtstoename van de kinderen. In samenwerking met collega’s van de medische faculteit van de universiteit van Leipzig gebruikten de onderzoekers een muismodel om de blootstelling aan parabenen tijdens de zwangerschap te simuleren. In dit model absorberen muizen butylparabenen door de huid. “Net als in het LINA-onderzoek vertoonden de vrouwelijke nakomelingen hier ook een verhoogde gewichtstoename”, zegt Polte. “En ze aten aanzienlijk meer dan de nakomelingen van muizen uit de controlegroep.” Bijgevolg vermoedden de onderzoekers dat parabenen een invloed zouden kunnen hebben op hoe honger wordt gereguleerd in de hersenen, en voerden ze een nader onderzoek uit naar belangrijke genen in de hypothalamus van de nakomelingen van muizen.

Het werd duidelijk dat een gen met de naam proopiomelanocortin (POMC) dat bepalend is voor het beheersen van het hongergevoel in de hersenen van de jonge muizen naar beneden werd gereguleerd. Nader onderzoek op genetisch niveau bracht aan het licht dat een epigenetische modificatie hiervoor verantwoordelijk was door te voorkomen dat het overeenkomstige POMC-gen werd gelezen. “De invloed van parabenen tijdens de zwangerschap leidt duidelijk tot epigenetische modificaties bij de nakomelingen die de regulatie van het natuurlijke gevoel van verzadiging permanent verstoren. Dit betekent dat ze een hogere voedselinname hebben ”, legt Polte uit. Daarom lijken parabenen een risicofactor te vormen tijdens de zwangerschap voor het optreden van overgewicht. Maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol bij gewichtstoename, zoals een hypercalorisch dieet en gebrek aan lichaamsbeweging.

Tot nu toe hebben de onderzoekers geen conclusies kunnen trekken over hoe stabiel de epigenetische modificaties zijn of of ze kunnen worden doorgegeven aan de volgende generatie. Ze kunnen echter al een ondubbelzinnige aanbeveling doen op basis van de bevindingen tot nu toe: “Rekening houdend met de toekomstige gezondheid van hun kinderen, moeten aanstaande moeders echt parabeenvrije producten gebruiken tijdens de gevoelige perioden van zwangerschap en borstvoeding”, zegt Lehmann . Veel cosmetische producten zijn al parabenenvrij verklaard; anders kan deze informatie bijvoorbeeld worden verkregen uit de ingrediëntenlijst of met behulp van de ToxFox-app. ”De onderzoekers zullen in toekomstige onderzoeken blijven zoeken naar verdere mogelijke effecten van parabenen. “Epigenetische modificaties die betrekking hebben op de regulatie van verzadiging zijn slechts één mogelijk eindpunt”, zegt Polte. “Intergenerationele effecten van omgevingsfactoren zijn tot nu toe vaak onderschat. We hopen dat ons onderzoek zal helpen om in de toekomst meer aandacht te besteden aan dergelijke factoren. ”

Bronnen:

Susanne HufeHelmholtz Centre for Environmental Research (UFZ)

PD Dr. Tobias Polte
UFZ Department of Environmental Immunology, Head of the Helmholtz University Research Group “Experimental Allergology and Immunology”

Prof. Dr. Irina Lehmann
Berlin Institute of Health (BIH) and Charité – Berlin University Hospital, Head of the “Molecular Epidemiology” working group
Publication: Maternal paraben exposure triggers childhood overweight development, Beate Leppert, Sandra Strunz, Bettina Seiwert, Linda Schlittenbauer, Rita Schlichting, Christiane Pfeiffer, Stefan Röder, Mario Bauer, Michael Borte, Gabriele I. Stangl, Torsten Schöneberg, Angela Schulz, Isabell Karkossa, Ulrike E. Rolle-Kampczyk, Loreen Thürmann, Martin von Bergen, Beate I. Escher, Kristin Junge, Thorsten Reemtsma, Irina Lehmann, Tobias Polte (2020):
Nature Communications; doi: https://doi.org/10.1038/s41467-019-14202-1

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close