*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


De mechanica van waarom sporten goed is voor de gezondheid van de hersenen, het geheugen

0

Een internationale studie presenteerde verder bewijs dat irisin neuronen in de hersenen beschermt tegen degeneratie. Het toonde aan dat het zogenaamde “door inspanning geïnduceerde hormoon” het geheugen bij mensen en muizen kan verbeteren.

Voor het eerst geïdentificeerd in 2012 door onderzoekers van de Harvard Medical School, is irisin een boodschapperhormoon dat wit vet omzet in bruin vet, dat warmte produceert. Het is vernoemd naar Iris, de hemelse boodschapper van de goden in de Griekse mythologie.

Irisinespiegels nemen toe wanneer het lichaam intensieve lichamelijke activiteiten verricht. Zijn ontdekkers geloven dat het hormoon een belangrijke rol speelt in de talrijke voordelen voor de gezondheid van het lichaam tijdens sessies van aërobe oefening.

“Oefening kan de cognitieve functie verbeteren en is gekoppeld aan de verhoogde expressie van van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF)”, legt Harvard-onderzoeker Christiane Wrann uit.

Aerobe training induceert de vorming van neuroprotectieve irisine in de hersenen van muizen
De nieuwe studie nam een ​​drieledige aanpak om de rol van irisin te onderzoeken. In de eerste fase hebben de onderzoekers monsters van hersenweefsel van menselijke hersenbanken verkregen voor analyse.

Post-mortemweefselevaluaties toonden aan dat irisinemoleculen naar de hippocampus gaan, het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het opslaan van herinneringen. Bovendien hebben de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer veel lagere concentraties van irisine in de hippocampus, wat een belangrijk doelwit is van de neurodegeneratieve ziekte.

In de tweede fase hebben de onderzoekers een muismodel opgezet en het vermogen van irisin getest om de plasticiteit van synapsen die neuronen verbinden te redden. Ze evalueerden ook het vermogen van het hormoon om het geheugen bij de dieren te behouden.

Tijdens deze fase hebben de onderzoekers opzettelijk irisine uitgeschakeld in de hersenen van muizen. Ze ontdekten dat lage niveaus van het hormoon zowel het geheugen als de synaptische functie verzwakten. Aan de andere kant verbeterden de niveaus van irisin in de hersenen de prestaties van de synapsen en het verbeterde geheugen.

De derde fase richtte zich op de invloed van aerobe oefeningen op irisineconcentraties in de hersenen van muizen. De onderzoekers hebben de dieren vijf dagen per week gedurende 60 minuten laten zwemmen. Ondertussen duidden ze een andere groep muizen aan die niet regelmatig als de controle zwommen.

De onderzoekers rapporteerden dat, in vergelijking met de controlegroep, de groep die zwom regelmatig detecteerbare hoeveelheden irisine produceerde, wat aantoont dat irisineproductie gekoppeld is aan lichaamsbeweging.

Irisin verbetert het geheugen en kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Als onderdeel van hun experiment hebben de onderzoekers ook beta-amyloïde-eiwitten in de hersenen van de zwemgroep geïnjecteerd. De opbouw van bèta-amyloïde plaques in de hersenen is gekoppeld aan het begin van de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van door inspanning geïnduceerde met irisine hersenneuronen beschermde tegen de schadelijke effecten van bèta-amyloïde. Wanneer ze een farmaceutisch medicijn toedienden dat irisine voor de dieren uitschakelde, verloren de muizen de neuroprotectieve voordelen die ze kregen door te zwemmen. Op dezelfde manier verbeterde irisin de herinneringen van muizen die vaak zwommen, maar irisin-blokkerende medicijnen verwijderden deze verbetering op basis van geheugentests.

De resultaten van de drieledige studie gaven aan dat door inspanning geïnduceerd irisine bescherming biedt tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

“In de tussentijd zou ik iedereen zeker aanmoedigen om te oefenen, de hersenfunctie en de algehele gezondheid te bevorderen,” zei Columbia University-onderzoeker Ottavio Arancio, een co-auteur van het onderzoek.

“Maar dat is niet mogelijk voor veel mensen, vooral niet voor mensen met leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hartaandoeningen, artritis of dementie.”

Daarom zijn Arancio en zijn collega’s van plan om voor hun volgende onderzoek mogelijke geneesmiddelen te onderzoeken die de niveaus van irisin in de hersenen kunnen verhogen zonder oefening.

Bronnen:

PsychologyToday.com

ScienceDirect.com

Nature.com

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close