*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Natuurlijf Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/natuurlijf
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Bereken je ruststofwisseling

0
Een trage stofwisseling is een veel gehoord excuus van mensen met wat overtollige kilo’s. Ze bedoelen dan hun ruststofwisseling, ook wel basaalmetabolisme genoemd. Wat is dat nu eigenlijk? En heeft het effect op je gewicht?
Het kloppen van je hart, in- en uitademen, het verteren van eten: allemaal processen die ongemerkt plaatsvinden en waar je zelf weinig invloed op hebt. Daarom noemen we basaalmetabolisme in de wandelgangen ook wel het rustmetabolisme of ruststofwisseling. Het gebeurt immers als je lichaam in ‘rust’ is. Hieronder vallen alle biochemische processen die nodig zijn om het lichaam te laten functioneren. Bij al deze processen wordt energie (calorieën) verbruikt.

Ook de hoeveelheid vet- en spierweefsel in het lichaam bepalen hoeveel energie je verbruikt. Het energieverbruik van spierweefsel is hoog, dat van vetweefsel laag. Iemand met veel spierweefsel heeft dus een hogere ruststofwisseling dan iemand met weinig spierweefsel. In de loop der jaren krijgen zowel mannen als vrouwen meer vetweefsel en minder spierweefsel. Op hoge leeftijd is de ruststofwisseling dus lager dan op jonge leeftijd.

Ruststofwisseling meten

In een laboratorium kun je via een caloriemetrie-onderzoek nauwkeurig je ruststofwisseling laten meten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij ernstig zieken. Iemand is daarbij in volledige rust, zonder te slapen, in een aangename omgevingstemperatuur en met een lege maag. Het lichaam heeft dan geen energie nodig voor het reguleren van de lichaamstemperatuur, de spijsvertering of lichamelijke activiteit. Men meet via het onderzoek hoeveel zuurstof iemand verbruikt en hoeveel koolstofdioxide (CO2) iemand produceert. Aan de hand daarvan kan men bepalen wat de snelheid van het energieverbruik van die persoon in rust is.

Voor iedereen is de ruststofwisseling overigens anders. Deze hangt onder andere af van:

 • Geslacht (vrouwen hebben procentueel meer vetweefsel en dus een lagere ruststofwisseling dan mannen).
 • Hoeveelheid spierweefsel (hoe meer spieren, hoe hoger de ruststofwisseling).
 • Leeftijd (hoe ouder, hoe lager de ruststofwisseling).
 • Erfelijkheid.

Dan zijn er ook nog omstandigheden die de ruststofwisseling kunnen beïnvloedend. Zo kunnen ziekte of een trauma (na een ongeluk bijvoorbeeld) de ruststofwisseling verhogen. Het lichaam heeft dan immers energie nodig om het lichaam te herstellen. Ook bepaalde medicijnen verhogen of verlagen de ruststofwisseling.

Bereken je eigen basaalmetabolisme

Het meten van de ruststofwisseling is niet gemakkelijk en bovendien heel duur. Meestal is het ook niet nodig om heel nauwkeurig te meten wat de ruststofwisseling is, dan is berekenen een goed alternatief.

Je kunt een schatting maken van je eigen ruststofwisseling met behulp van verschillende formules. In Nederland wordt daarvoor al jarenlang de zogenoemde Harris-Benedict formule uit 1919 gebruikt. Deze formule is in 1994 aangepast en heet nu de formule van Roza en Shizgal. Deze luidt voor:

 • Mannen: 88,362 + (13,397 x G) + (4,799 X H) – (5,677 x L)
 • Vrouwen: 447,593 + (9,247 x G) + (3,098 X H) – (4,330 X L)

G = lichaamsgewicht in kilogram
H = lichaamslengte in centimeter
L = leeftijd in jaren

Een rekenvoorbeeld: Een vrouw van 45 jaar, 65 kilogram en 180 centimeter lang heeft een ruststofwisseling van
447,593 + (9,247 x 65) + (3,098 x 180) – (4,330 x 45) =
447,593 + 601,055 + 557,64 – 194,85 = 1411,438. Dat is dus afgerond 1411 kilocalorieën.

Bereken je caloriebehoefte

Nu weet je hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft om 24 uur per dag in rust te zijn. Maar daarnaast ben je natuurlijk ook in beweging, sport je, werk je, lach je en doe je nog meer dingen. Hoeveel calorieën heb je daarvoor nodig? Dat hangt ervan af hoe actief je bent. Daarvoor wordt de zogenoemde PAL-waarde gebruikt.

PAL-waarden

 • Geen tot weinig lichaamsbeweging (de hele dag op bed): 1,2
 • Lichte lichaamsbeweging (als je zittend werk hebt en je niet aan sport doet): 1,375
 • Normale lichaamsbeweging: 1,55
 • Zware lichaamsbeweging (lichaamsbelastend werk of dagelijks sporten): 1,725
 • Zeer zware lichaamsbeweging (professionele sporters): 1,9

De dagelijkse caloriebehoefte is dan: ruststofwisseling x PAL. Als de vrouw uit het eerdere rekenvoorbeeld een kantoorbaan heeft en twee keer per week een uur sport, valt ze in de groep “Normale lichaamsbeweging”. Haar PAL-waarde is dan 1,55. De hoeveelheid calorieën die ze dan dagelijks nodig heeft is: 1411 x 1,55 = 2187 kilocalorieën. Gemiddeld hebben volwassen vrouwen overigens 2000 kilocalorieën per dag nodig en mannen 2500.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

Share.

About Author

Comments are closed.

Close